[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Kun en tiendedel i beskæftigelse oplever jobbet fysisk hårdt
Nye data udfordrer den udbredte opfattelse af, at arbejde er den primære årsag bag fysisk nedslidning. Problemerne hænger også sammen med livsstil, viser ny undersøgelse fra DA Analyse.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Et af valgkampens store emner var tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, hvor den sønderjyske bryggeriarbejder Arne blev det menneskelige billede på arbejderen nedslidt af sit arbejde.
Ser man på den større sammenhæng, er det imidlertid de færreste i arbejde, der faktisk vurderer deres job som fysisk hårdt, rapporterer DA Analyse. Dertil kommer, at andre faktorer end jobbet er en stærk medvirkende faktor til problemerne, konstaterer analysen.
Således viser tallene for de ufaglærte, at andelen med en usund livsstil – typisk på grund af alkohol, rygning eller overvægt – også oplever deres job som hårdere, end dem, der lever et sundere liv.
Hvor tallene for de ufaglærte og faglærte med oplevelse af hårdt arbejde ligger på omkring 15 procent, er det væsentlig færre adspurgte med en videregående uddannelse, der har den oplevelse.
DA Analyse understreger samtidig, at det danske arbejdsmarked er karakteriseret af høj mobilitet, og de fleste ufaglærte arbejder i et job over deres formelle kvalifikationsniveau. Derfor skal man heller ikke gå ud fra, at de fleste skal lave manuelt arbejde hele deres arbejdsliv.
Analysearbejdet er foretaget med brug af tal fra NFA, Arbejdsmiljø og Helbredsundersøgelsen og Danmarks Statistik, og man kan læse mere om metode og konklusioner på Dansk Arbejdsgiverforenings hjemmeside.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]