Kunstværk om minkskandalen sat til salg for en halv million kroner – pengene skal gå til velgørenhed

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“SLETTE METTE AND THE MINKS”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Det er titlen på et digitalt kunstværk, som den danske filminstruktør Mathias R. Bjerre står bag. 

Værket består af en kort digital filmsekvens med underlægningsmusik, hvor Mette Frederiksen står i en dyster og mørk folketingssal, mens døde mink falder ned fra himlen.

Kunstværket er baseret på den såkaldte NFT-teknologi og bliver sat til salg kryptovaluta til en værdi af omtrent en halv million danske kroner på platformen Foundation.

Ifølge Mathias R. Bjerre er kunstværket en kommentar til både den ulovlige beslutning om at udrydde alle danske mink samt den efterfølgende skandale om de slettede SMS’er i tiden omkring denne beslutning.

– Formålet med dette projekt er delt i to. Der er det konkrete kunststykke som har til formål at udstille mink-skandalen og det videre forløb i en satirisk ramme. Jeg synes det er en virkelig vigtig diskussion, og jeg håber mit indspark kan bidrage til den og forlænge dens levetid, fortæller Mathias R. Bjerre om baggrunden for kunstværket og fortsætter:

– Jeg synes, at tillid nok er den vigtigste kapital et land kan have – vi stoler på vores regering, det er derfor vi var et af de første lande der kunne genåbnes i hele verdenen, fordi over 85 procent af befolkningen nu har taget vaccinen. Meget af den tillid ryger lige ud af vinduet, når ting såsom SMS-skandalen dukker op.

– Det andet formål med projektet er at vise danskere hvordan man som borger uden mange ressourcer til rådighed kan anvende nye, decentraliserede teknologier til rent faktisk at få et budskab kommunikeret ud til langt flere end man lige skulle tro. Og dette kan både være en god ting for demokratiet, men også virkelig farligt hvis vi ikke passer på.

Screenshot fra kunstværket “SLETTE METTE AND THE MINKS”

Prisen på en halv million kroner kommer ifølge Mathias R. Bjerre af, at værket er sat til salg for 19 ETH – altså 19 Ethereum, som er en kryptovaluta. 

Dette beløb afspejler ifølge Mathias R. Bjerre de 19 milliarder kroner, som de danske minkavlere er blevet lovet i erstatning.

– Jeg synes det er et astronomisk højt beløb for et stykke “digital kunst”. Men jeg synes også at det først for alvor bliver samfundskritisk kunst når man putter netop dén pris på det. Da emnet i sagens natur er politisk, vil pengene, hvis det skulle blive solgt, gå til velgørenhed, lyder det fra kunstneren.

Pengene vil f.eks. kunne gå til sygeplejerskernes strejkekasse eller Røde Kors med fokus på syriske flygtninge. Bliver værket solgt, kunne der også med fordel afholdes en digital afstemning om, hvad pengene skal bruges til, fortæller Mathias R. Bjerre.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud.

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Mette Frederiksen er indkaldt som vidne i kommissionen den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?