Lækkede mails afslører intern magtkamp i DF’s top: ”Stop nu jer selv”

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er en heftig intern magtkamp i gang i Dansk Folkepartis top, viser lækkede mails.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Ved folketingsvalget i 2019 oplevede Dansk Folkeparti en massiv tilbagegang, og mens tilbagegangen internt i DF blev forklaret som et resultat af det stigende fokus på klima, mente andre derimod, at Socialdemokratiet havde stjålet DF’s retorik på flere områder.

Siden da har der løbende været interne magtkampe i DF, og nu kan Politiken berette om nogle lækkede interne mails, hvor denne tendens på ny bliver bekræftet.

Mette Frederiksen bliver vaccineret af kvinde med tørklæde

Det er igen Mette Frederiksen, der er skyld DF’s sorger, og kamphanerne, der er oppe at toppes denne gang, er på den ene side tidligere folketingsmedlem for DF, Martin Henriksen, og på den anden side de to henholdsvis tidligere og nuværende EU-parlamentarikere, Anders Vistisen og Peter Kofod.

Skænderiet indledes med, at Henriksen i et Facebook-opslag kritiserer Mette Frederiksens billede, der viser hende blive vaccineret. Henriksens kritik falder på, at kvinden, der vaccinerer statsministeren, bærer tørklæde.

DF-profilen skriver:

Henriksens Facebook-skriv har mødt en del kritik fra venstrefløjen, men de nye lækkede mails viser nu, at kritikken også er gældende indenfor partiet selv.

Nuværende europaparlamentsmedlem, Peter Kofod, indleder  en mail til DF’s hovedbestyrelse ved at skrive:

– Jeg kan se, der nu kører en debat på sociale medier om Martins tweet og FB-status om statsministerens coronavaccination.

– Uden at gå ind i en lang debat her, så synes jeg, det er over stregen (…) vi kan godt have en benhård indvandringspolitik og stadig se andet end problemer. Eller i det mindste ikke bruge en konkret sundhedsmedarbejders positive bidrag til at løfte en udlændingediskussion.

Endvidere skriver Kofod, at han fortryder, han ikke kritiserede Henriksen allerede dengang, at Henriksen hængte en udenlandsk kvindelig ansat i Udlændingestyrelsen ud, og fortsætter:

– Jeg synes simpelthen ikke, at de er inden for skiven. Og jeg er uenig i linjen her. Jeg besluttede mig egentlig for at lade det fare, men det irriterede mig, at jeg aldrig sagde det dengang med juristen i Udlændingestyrelsen, og nu støder jeg så på en ny ’sag’ i dag. Derfor denne mail nu.

Til slut skriver Kofod, at blot fordi andre partier nærmer sig DF’s politiske udgangspunkt, behøver DF jo ikke at lade dem skubbe os til højre eller fare på alle mulige sager. Og afslutter:

– Måske vi bare kunne sige pyt lidt oftere? Eller bare udvise lidt mere overskud?

Stop nu jer selv. Ikke for min skyld – men for partiets skyld

Henriksen er helt uforstående overfor kritikken rettet imod ham fra Kofod, og skriver, at han tror, det er det mest vilde, han har oplevet i sine 20 år som DF’er.

Endvidere mener Henriksen, at kritikken er et forslag om at begrænse hans ytringsfrihed, og henviser samtidig her til et andet hovedbestyrelsesmedlem, Anders Vistisen.

Vistisen tweetede tilbage i marts, at han erklærede sig enig i, at børnene af IS-terroristerne i de syriske lejre skal komme hjem til Danmark, hvis det kan ske, uden at mødrene kommer med.

Henriksen skriver:

– Skulle jeg så også foreslå, at du, Anders, som HB-medlem bør forbydes at ytre dig, fordi du på Twitter har skrevet, at vi skal hente folk hjem fra Islamisk Stat.

Til slut kommer Henriksen med en opsang til hele hovedbestyrelsen, hvori han udtrykker sin urolighed over fremtiden for DF:

– Kære venner, vi er ude i et internt ræs mod bunden, fordi I er nogle, der vil bruge alle mulige mærkelige midler for at få magten i partiet.

– Stop nu jer selv. Ikke for min skyld – jeg er vant til, at folk prøver at lukke munden på mig, listen er efterhånden meget lang – men for partiets skyld.

Og tilføjer til sidst en spiddende kommentar til Kofod og Vistisen.

– Jeg kan i øvrigt godt røbe, at det hverken bliver Kofod eller Vistisen, der får lukket munden på mig. Andre måske, men ikke jer to.

[adning id="17957"]

Fik du læst?