Lækket lydoptagelse afslører: Hviderusland har planer om at etablere koncentrationslejre

Foto: Ed Hinchcliffe/Unsplash

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I en lækket lydoptagelse taler en højtstående hviderussisk politiker om styrets planer om at etablere koncentrationslejre for politiske modstandere.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
– Vores opgave er at udvikle og bygge en lejr, men ikke for krigsfanger eller fængslede, men en lejr for de særligt kritiske stemmer, så de kan bo der permanent. Lejren skal omgives af pigtråd og bestå af to ting: en etage til produktion og en etage, hvor de kan blive bespist, så de kan arbejde. Men det er nødvendigt at holde dem der, indtil det hele falder til ro igen.
Sådan lyder det fra Hvideruslands viceindenrigsminister Nicolai Karpenkov i en ny, lækket lydoptagelse, der har vakt opsigt i udlandet og mødt kritik fra flere demokrati- og frihedskæmpere.
Lydoptagelsen, der kan findes med engelske undertekster i bunden af denne artikel, er lækket af Bypol, en protestgruppe af tidligere hviderussiske politibetjente med forbindelser til gamle kolleger og embedsfolk i det hviderussiske styre. 
I optagelsen kan man endvidere høre viceindenrigsministeren opfordre til at bruge dødelig magt mod de demokratiske demonstranter, der for tiden præger gadebilledet i Hviderusland, ligesom han understreger at lejrene skal være udenfor det almindelige retssystem.
Der er med andre ord tale om lejre, der giver associationer til koncentrationslejrene fra 1900-tallet og lydoptagelsen afslører dermed en fortsat forværring af det hviderussiske styres i forvejen meget autoritære håndtering af demokratibevægelsen og dens demonstranter.
Demokratibevægelsens frontfigur, Sviatlana Tsikhanouskaya, er blandt de mange, der har kritiseret lydoptagelsen og Hvideruslands planer om tilsyneladende at etablere lejre for politiske fanger.
– Viceindenrigsministeren i Hviderusland siger han planlægger at bygge lejre for folk, der gør brug af deres grundlovssikrede ret til fredeligt at protestere mod lovløshed. Kan du forestille dig dette ske i dit eget land?, har hun bl.a. skrevet i et tweet.
Optagelsen, der afslører Hvideruslands planer om lejre for politiske modstandere, er foreløbigt kun blevet dækket i danske medier af Indblik.net. Men også herhjemme mødes optagelsen med kritik og forfærdelse fra bl.a. den danske Hvideruslandekspert Jonathan Schacht Halling Nielsen.
Han mener, at man bør tage lydoptagelsens indhold for gode varer.
– Dels lyder det som ham (Hvideruslands viceindenrigsminister Nicolai Karpenkov, red.), og dels kommer lækket fra en troværdig kilde. Bypol er en gruppe tidligere politibetjente, der har opsagt deres stillinger, fordi de ikke vil bidrage til regimets menneskerettighedskrænkelser, og de har ikke lagt skjul på, at de stadig har rigtig gode relationer til en del af deres tidligere kollegaer – faktisk i en sådan grad, at man lidt har siddet og venter på, hvad der mon ville komme fra den kant, siger han til Indblik.net.
Jonathan Schacht Halling Nielsen fortæller, at netop viceindenrigsminister Nicolai Karpenkov i forvejen er kendt som en af regimets “gadebøller”. 
Adspurgt om lydoptagelsen er bevis på, at regimet i Hviderusland reelt vil lave koncentrationslejre i landet, er svaret prompte “Ja”.
Meget kan man anklage Lukashenkos regime for, men ikke at de ikke leverer på deres trusler. Samtidig er det klart, at oppositionen forventer at de store demonstrationer vender tilbage, når vejret mildnes – i øjeblikket er temperaturen under minus 20, og så er det svært at demonstrere – og sker det, har Lukashenko og hans tropper manglet effektive modsvar, siger han og fortsætter:
– Hvis de kan slippe afsted med at internere store grupper mennesker langt fra hovedstaden Minsk, kan deres håb jo være, at det hiver energien ud af den demokratiske folkebevægelse, de står overfor. Der er i øvrigt intet, der tyder på, at Lukashenko skyr nogen midler i kampen for at holde fast på magten – mord, tortur, pres, trusler, løgn og fængslinger har alt sammen længe været en del af hans politiske værktøjskasse.
Sviatlana Tsikhanouskaya vil sammen med en anden af Hvideruslands fremmeste demokratiforkæmpere, Pavel Latushko, indlevere lydoptagelsen til bl.a. FN og bede dem forholde sig til.
Herhjemme har udenrigsminister Jeppe Kofod endnu ikke kommenteret på sagen. Indblik.net arbejder på at få en kommentar fra ministeren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?