Lille hængelås skal forhindre togulykker

Det kan gå rigtig galt, hvis man kører i bilen på vejen og en metaldrager pludselig sejler ind over vejen, og man ikke kan undgå at køre ind i den. Det skete lørdag - ikke på vejen - men på jernbanen.
Foto: Banedanmark

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lille hængelås skal forhindre togulykker

Det kan gå rigtig galt, hvis man kører i bilen på vejen, og en metaldrager pludselig sejler ind over vejen, og man ikke kan undgå at køre ind i den. Det skete lørdag – ikke på vejen – men på jernbanen.
Af Lars Abild, redaktion@indblik.net
En hængelås til cirka 150 kroner var formentlig det, som kunne have forhindret en togulykke med et IC3-tog i Nordjylland lørdag morgen.
Den er i al fald en vigtig del af sikkerhedsløsningen, så det ikke burde kunne ske, men det er ikke noget den ansvarlige for sikkerheden på jernbanen – Banedanmark – skilter med.
Gigantisk maskine på jernbanen
Der er for tiden et større sporarbejde i gang den nordlige del af Danmark, og dertil er der lejet en jernbanemaskine af de helt store.
Hun bliver kaldt ”Die Große Katharina”, og er ca. 800 meter lang. Her er hun ved en tidligere opgave med sporfornyelse på Sjælland. Hendes opgave er at tage de gamle skærver under skinnerne op og lægge nye ned på én og samme tid. Det kaldes sporfornyelse.
Det er en af de største maskiner i verden til arbejde på jernbane, og det anslås, at det koster cirka 1,5 mio. kr. at leje hende – vel at mærke i døgnet.
Lørdag morgen var den store maskine på job på strækningen mellem Hobro og Skørping på det ene af de to spor, som ligger parallelt med hinanden.
Katharina på afveje
Det må naturligvis ikke kunne ske, og når det kommer til jernbanesikkerhed, er den helt gal, men da et af DSB´s intercitytog af typen IC3 kom kørende forbi Katharine i modsatte retning i, gik det galt.
IC3-toget fik et alvorligt slag direkte ind i panden, og dele af taget blev flået af. Var det sket lidt længere nede, havde det angiveligt været lige ind i øjnene, bag ruden, hvor lokoføreren sidder.
Der var ingen passagerer eller ansatte, som kom til skade. Der blev sat togbusser ind på strækningen, og IC3-toget kunne senere ved egen kraft humpe videre.
En passager ombord på toget sagde lørdag morgen til NORDJYSKE:
”Jeg sad og prøvede at sove, da der pludselig lyder et kæmpe brag. Jeg tænkte med det samme, at nogen måtte være hoppet ud foran toget, fordi vi standsede så hurtigt.”
Katharinas arme var for lange
Forklaringen på, at det kunne ske, er, at et såkaldt udlæggerbånd på flere meter af metal, var svunget over i den modsatte bane, så det ville ramme IC3-toget. Udlæggerbåndet flytter skærver.
Det heldige i den meget uheldige situation var, at IC3-toget nok fik en på panden, men samtidig kunne skubbe udlæggerbåndet tilbage ind over Katharina.
Var toget kommet fra den modsatte retning, skulle IC3-toget, der er ”let”, da det er bygget af aluminium, formentlig have skubbet hele Katharina, siger en kilde med indblik i jernbanesikkerhed.
Maskinen vejer adskillige hundrede tons og er bygget af metal, så det kunne ikke lade sig gøre.
Næste led i kæden havde formentlig været et IC3-tog, der var røget af skinnerne. Det kunne have ført til en større togulykke.
Værste togulykke i mands minde
I januar 2019 passerede et gods- og et passertog hinanden i hver sin retning på Storebælt. Godstoget var lastet med trailere, og en af dem havde angiveligt vristet sig fri af den såkaldte kongelås, der skal fastgøre den til toget. Årsagen var formentlig den meget voldsomme blæst den dag.
Den var kommet ind i passagertogets ”rum” i det andet spor, og smadrede store del af togets front, da det ramte traileren. Otte omkom ved ulykken.
Det hører naturligvis med, at forholdende ved ulykken på Storebælt var langt mere ekstreme end i weekenden i Nordjylland. Men det viser, at når det går galt på jernbanen, kan det gå meget galt. Derfor er høj jernbanesikkerhed ekstremt vigtigt.
Tavshed på jernbanen
Indblik.net har forsøgt at finde ud af, hvad der egentlig var galt ved ulykken med jernbanesikkerheden, da udlæggerbåndet naturligvis intet har at gøre i det andet spor, hvis det ikke er afspærret.
Havarikommissionen for jernbanen var lørdag på stedet. Herfra har man ingen kommentarer, før deres rapport er færdig. Det vil formentlig tage nogle måneder.
Det er virksomheden Aarsleff Rail, der har opgaven i Nordjylland for Banedanmark. Lørdag henviste en sektionsdirektør til den ansvarlige for jernbanen i Banedanmark, der har udbudt opgaven.
Banedanmark har heller ingen kommentar. Det er ikke nyt, at der er meget stille, når det går galt på jernbanen, men DSB åbner op for posen med det, de kan.
Sikkerhedschef Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen i DSB siger:
”Det ligger i sagens natur, at udlæggerbåndet ikke har været inde for fritrumsprofilen, når det har kunnet ramme IC-toget i det modsatte spor. Havarikommissionen undersøger nu sagen og de jernbanesikkerhedsmæssige aspekter. Vi har ikke yderligere kommentarer, før sagen er afdækket.”
Pilen peger på hængelåsen
Hvad årsagen til ulykken er, kan måske læses i den sikkerhedsplan for strækningen i Nordjylland, som Banedanmark udsendte lørdag.
Her bliver der peget på, at der som en del af sikkerheden skal bruges hængelåse, der skal forhindre, at nogle bevægelige dele kan dreje rundt.
Det er næppe nyt i sikkerhedsplanen, at der skal bruges hængelåse til at sikre, men i den seneste sikkerhedsplan er flere afsnit markeret med kursiv. Eksempelvis dette:
Ved ballastrensing skal samtlige bånd på MFS-100 vogne være aflåst med hængelås på den side, der vender mod spor i drift. Nøglen skal opbevares ved vagthavende SR-arbejdsleder. Se vedhæftede bilag med foto.”
Og:
”Udleveres nøglen til hængelåse skal der være etableret sporspærring i nabospor. Nøglen må kun udleveres mod kvittering.”
Med andre ord en række sikkerhedsmæssige procedurer, der skal overholdes, så dele af maskinen ikke befinder sig i det modsatte spor, hvor der eksempelvis kører passagertog.
Indblik.net har set den opdaterede plan. På fotografiet, der henvises til, er en lille hængelås af mærket ABUS. Den er låst fast i et hul i en rød metalplade, hvorved den forhindrer, at en gul jernstang ovenpå, som er en bevægelig del, kan dreje rundt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4200″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5062″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5156″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?