Ejere bag Radio LOUD plagierer dagligt danske aviser

Selvom Radio LOUD er meget opfarende, når satirikere gør brug af LOUD-varemærket, har stationens svendborgensiske medejere på Radio Diablo et mere afslappet forhold til andres ophavsret, som der ses stort på, når der læses op fra formiddagsaviserne i et fast radiosegment. ”Rent plagiat”, siger B.T.-redaktør.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ejere bag Radio LOUD plagierer dagligt danske aviser

Selvom Radio LOUD er meget opfarende, når satirikere gør brug af LOUD-varemærket, har stationens svendborgensiske medejere på Radio Diablo et andet forhold til andres ophavsret. Den ses der stort på, når der læses op fra formiddagsaviserne i et fast radiosegment. ”Rent plagiat”, siger B.T.-redaktør.

Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net

For nylig kunne nærværende medie i samarbejde med gravermediet Journalista fortælle, hvordan ejerne af Radio Diablo henter offentlige tilskud gennem en stribe ikkekommercielle radiostationer, som på ugebasis låner indhold af både Radio Diablo og af den ikkekommercielle tv-station SydfynTV, som ejerne også selv står bag.

Nu viser det sig, at Radio Diablo ikke kun låner indhold ud til andre. I forbindelse med den fælles research af tilskudsordningen, blev Indblik.net og Journalista opmærksomme på, at Radio Diablo tilsyneladende har fået et godt øje til sladderspalterne i formiddagsaviserne B.T. og Ekstra Bladet, som der lånes flittigt fra uden nogen kildeangivelse.

Det foregår i segmentet ”Den Røde Løber”, der udsendes dagligt som en del af programmet ”Dig, Mig & Diablo”. Her læses længere uddrag fra avisernes artikler op, uden at lytterne bliver gjort opmærksomme på, at der er tale om avisartikler. Journalista har i forbindelse med sin research fundet mindst 16 tilfælde, hvor ”sladderguru” og Diablo-vært Danny Fobian læser op uden så meget som at nævne, hvor sladderhistorierne er hentet fra.

Fik lukket satireside
Radio Diablo ejer gennem selskabet Kulturradio Danmark A/S halvtreds procent af Radio LOUD, og her griber man tilsyneladende bestemmelserne om varemærke- og ophavsrettigheder anderledes retskaffent an. Det er således ikke mere end en måned siden, at Radio LOUD var ude med riven, efter at en satireside, der parodierede kanalen, tiltrak sig opmærksomhed på Facebook.

Satiresiden blev lukket ned på anmodning af radioens ledelse, men er efterfølgende blevet genåbnet, efter at Facebook behandlede satirikernes klage og erkendte, at siden ikke krænkede Radio LOUD’s varemærke.

Hos Radio Diablo har det omvendt ikke givet anledning til betænkeligheder at hente indhold fra en kommerciel medieproducent og bruge det hos sig selv. Rammerne for, hvad man kan tillade sig i forbindelse med gengivelse af andres værker, er ellers givet i ophavsretsloven. Af lovens § 22 fremgår det blandt andet:

”Af et offentliggjort værk er det tilladt at citere i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet.”

God citatskik er ikke en eksakt videnskab, men afgøres i yderste instans af domstolene. Sædvanligvis forventes det dog af medier og journalister, at det angives, når der er tale om et citat, og at den oprindelige kilde krediteres tidligt i gengivelsen.

”Der er tale om rent plagiat”
Samtidig forventes det, at man indhenter samtykke fra forfatteren – i dette tilfælde avisen – hvis man bruger væsentlige dele af for eksempel en artikel. Således skriver Kulturministeriet i sin vejledning om god citatskik:

”Man skal ifølge ophavsretslovens § 2 indhente samtykke fra forfatteren, hvis man vil bruge en hel tekst (en bog, artikel m.v.) eller væsentlige dele af den.”

På B.T. kendte hverken journalister eller redaktører til ”Den Røde Løber”, før Journalista henvendte sig. Chefredaktør Jonas Kuld Rathje er ikke udpræget begejstret for Radio Diablos fremgangsmåde efter at være blevet gjort bekendt med den:

”Der er tale om ren oplæsning, rent plagiat, af en B.T.-artikel, endda fuldstændig uden kreditering. Vi er glade for, at andre medier finder vores historier interessante, men vi vil hellere citeres end bare få dem stjålet,” siger han til Journalista.

Jonas Kuld Rathje kan ikke sige noget om, hvorvidt Radio Diablos ”lån” af artikler får et økonomisk efterspil. I første omgang vil B.T. selv undersøge omfanget af plagiering, fortæller han.

Hverken Radio Diablo eller direktør Martin Brandt Larsen er vendt tilbage på Journalista.dks henvendelser.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][qk_post id=”1797″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][qk_post id=”5260″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][qk_post id=”7008″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?