Messerschmidt: Send epidemiloven til folkeafstemning

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dansk Folkepartis næstformand vil have den nye epidemilov til folkeafstemning.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net 
Danskerne skal stemme om den nye epidemilov og det skal ske den 15. september i år. 
Det mener Dansk Folkeparti, som nu stiller et forslag om folkeafstemning om epidemiloven, som er en af de mest vidtrækkende love i nyere tid. 
Forslaget om folkeafstemning kommer på baggrund af, at Enhedslisten og Radikale Venstre tirsdag trak støtten til Venstres ændringsforslag, der ville tvinge sundhedsminister Magnus Heunicke til at revidere epidemiloven senest den 15. oktober 2021.
“Send epidemiloven til folkeafstemning” er overskriften på en Facebook-video, som Morten Messerschmidt har lagt op.
I videoen fortæller Messerschmidt bl.a., at han mener, at der er en behov for en epidemilov, men at regeringens nye lov går langt ud over det nødvendige. 
Her er den fulde ordlyd fra Morten Messerschmidts video:
Det er en af de mest indgribende love som Folketinget har vedtaget i nyere tid. 
Dels giver det pålæg om at virksomheder og foreninger skal indsamle personfølsomme data om kunder og medlemmer. 
Og dels er der en række af helt nye indgreb som bliver muliggjort for regeringen og som blandt andet Sundhedsstyrelsen har advaret imod, fordi Sundhedsstyrelsen sættes til side. 
Det er en meget, meget voldsom lov, og derfor var vi glade for, at inden vi mødte på arbejde, havde de røde partier sagt ja til at ville stemme for et ændringsforslag om, at loven skal revideres til oktober. 
Der er de vendt på en tallerken. og vil ikke længere nu pålægge regeringen at revidere epidemiloven. Det dur selvfølgelig ikke. 
Den her lov er så indgribende – naturligvis skal der være en lov, der håndterer situationer, hvor Danmark bliver ramt af epidemier. Men her, der mener vi i Dansk Folkeparti, at man er gået langt ud over det, der er nødvendigt. 
Derfor vil vi gerne have, at I, danskerne, bliver spurgt.
Det er jo en klassisk debat, hvor man må afveje mellem tryghed for epidemier og så de individuelle frihedsrettigheder. 
Vi mener her at skellet er lagt skævt. Derfor så foreslår vi, at når loven i dag bliver vedtaget så samtidig vedtages at man den 15. september holder en folkeafstemning. 
Det giver mulighed for, at vi som folk kan komme på banen og få vendt hver en paragraf i epidemiloven. 
Folkeafstemninger kender vi rigtigt godt – også fra tekniske spørgsmål som EU-traktater og det, der er fantastisk, udover at man hører befolkningen, det er, at man ikke kan gå og putte med tingene. 
Blandt andet sad regeringen i fire måneder fra det høringsnotat fra Sundhedsstyrelsen som viste, at Sundhedsstyrelsen faktisk på centrale områder er uhyre skeptiske, uhyre bekymret for den lov her som regeringen her har fremlagt. 
Den slags skal man ikke gå og putte med, hvis man holder en folkeafstemning. 
Så vil man være nødt til at få vendt hver en sten. 
Det ønsker vi, og derfor håber vi, at vi kan få opbakning i Folketinget til at der kan udskrives en folkeafstemning.
Det kan godt være, det bliver et ja, det vil være et skulderklap til regeringen. 
Det kan også være det bliver et nej. Under alle omstændigheder vil vi pålægge regeringen på det så oplyste grundlag i oktober, når Folketinget samles igen efter sommerpausen at revidere loven. Så vil vi have vendt hver en sten, folket vil være hørt og så vil vi vide, hvad der vil være det rigtige at gøre. 
Det, der sker i dag, hvor regeringen stemmer en meget, meget voldsom epidemilov igennem uden at give en garanti for, at den kan revideres, det dur simpelthen ikke. 
Derfor håber jeg, I vil bakke op om det forslag, vi fremsætter her i dag, så befolkningen kan blive hørt.“[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?