Muslimsk pige taber sag om gymnasiedans

En gymnasieelev klagede over, at hun skulle danse lanciers i idrætstimen. Men efter en hårfin afgørelse er gymnasiet sluppet for kritik i Ligebehandlingsnævnet.
Foto: Modelfoto
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Muslimsk pige taber sag om gymnasiedans

En gymnasieelev klagede over, at hun skulle danse lancier i idrætstimen. Men efter en hårfin afgørelse er gymnasiet sluppet for kritik i Ligebehandlingsnævnet.

Af Morten Okkels, mok@indblik.net

Var det rimeligt og lovligt, da et gymnasium forventede, at en muslimsk pige skulle danse les lanciers i forbindelse med idrætsundervisningen? Det var en af de sjældne afgørelser, der delte medlemmerne af Ligestillingsnævnet. Afgørelsen blev truffet i januar, men er først for nylig blevet offentliggjort.

Den muslimske elev havde i en idrætstime gjort læreren opmærksom på, hun ikke kunne deltage på grund af sin tro, der forbyder fysisk kontakt med det modsatte køn. Den populære dansk les lanciers indebærer, at man blandt andet holder sin partner og andre dansere i hånden. Nævnet har lagt til grund i sagen, at skolen gav hende grund til at tro, det kunne have konsekvenser som f.eks. et erstatningsfag.

I reglerne for faget står der ikke noget om, at religion fritager for idrætsundervisning – det gør kun lægedokumenterede grunde. Men mindretallet på to medlemmer af nævnet mente, at pigen stadig havde påvist omstændigheder, der gav anledning til at formode dårligere behandling på grund af religion. Dermed påhvilede det skolen at bevise, pigens ret til ligebehandling ikke var blevet overtrådt, og det havde skolen ikke levet op til – mente altså mindretallet.

Men afgørelsen endte på skolens side med tre stemmer mod to. Flertallet lagde blandt andet vægt på, at læreren ikke havde krævet, at hun skulle medvirke til lanciers, og derudover havde pigen selv valgt at skifte skole, inden en alternativ løsning var afprøvet. Hun tager nu sit sidste år på studenterkursus, hvor idræt ikke indgår i fagene og ikke påvirker karaktergennemsnittet. Derfor var der ikke påvist nogen ringere behandling på grund af tro, og derfor ingen kritik fra Ligebehandlingsnævnet.

Se hele afgørelsen her.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2567″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3544″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2763″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?