Myndigheder: Frisører og caféer skal vurdere, om du taler sandt, hvis du siger du er fritaget for coronapas

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er op til de enkelte erhvervsdrivende at vurdere, om deres kunder taler sandt, hvis de siger de er fritagede for coronapas, lyder det fra Erhvervsstyrelsen.

Af Frank Ulrich, frank@indblik.net

Når danskerne skal til frisør eller på café, skal de fremvise coronapas i døren. Ellers kommer de ikke ind.

Men er man af den ene eller anden grund fritaget for f.eks. at blive testet eller vaccineret, kan man slippe for at fremvise coronapas.

Faktisk skal man end ikke dokumentere, hvorfor man er fritaget.

Det skaber nogle problemer for de enkelte erhvervsdrivende, som ifølge en ny virksomhedsguide fra Erhvervsstyrelsen selv skal vurdere, om deres kunder taler sandt, hvis de siger de er fritaget fra coronapas.

Heri skriver Erhvervsstyrelsen at borgere som er fritaget, ikke skal vise en lægeerklæring. Tvivlen kommer dem til gode, står der i guiden.

Dog skal de erhvervsdrivende tilsyneladende foretage en sundhedsfaglig vurdering om, hvorvidt borgernes udsagn er troværdige. 

Hertil skriver Erhvervsstyrelsen i deres guide:

– Det er vigtigt at understrege, at tvivlen skal komme kunden til gode, og at reglerne ikke betyder, at du skal gå ind i en diskussion med kunden. 

– For at en butik kan leve op til sin forpligtelse om alene at tillade adgang for kunder, der overholder kravet om coronapas, er det dog vigtigt, at det fremstår troværdigt, at kunden er undtaget fra kravet om coronapas.

– For personer, der af medicinske årsager eller som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en covid-19-test, kan dokumentation ske på baggrund af en vurdering af troværdigheden af kundens udsagn.

Det fremgår dog ikke af guiden, hvordan en virksomhed er fagligt kvalificeret til at foretage sådan en sundhedsfaglig vurdering, om hvorvidt en kundes udsagn om deres helbred er troværdigt. 

Dermed er det op til den enkelte frisør eller café at finde ud af, hvordan de skal vurdere sandhedsværdien af kundernes udsagn om at være fritaget for coronapas.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?