“Når man sætter så mange penge af, så er der en korruptionsrisiko”: I den kommende tid skal lokalpolitikerne være opmærksomme på én særlig type projekter, lyder det

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Vi er derfor nervøse for, om de penge, der skulle forbedre klimaet, i stedet ender som et tag-selv-bord for projektmagere.”

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder det fra Jesper Olsen, formand for Transparency International Danmark i et interview med Indblik.

Organisationen, der arbejder med at forebygge korruption og fremme åbenhed, sender i år et brev ud til alle ny- og genvalgte politikere i landets kommunalbestyrelser og regionsråd.

I dette brev kommer organisationen med fire konkrete opfordringer, som politikerne bør følge, hvis de ønsker, at den magt, de og deres politiske kolleger er blevet betroet, bliver forvaltet ordentligt.

Et af de fire punkter i brevet er en opfordring til politikerne om at sikre åbenhed omkring og kontrol med de mange penge, der i disse år afsættes til klimaprojekter.

Og ifølge Jesper Olsen er der en særlig grund til, at netop klimaprojekterne bør være i fokus.

– Når der er pengerigelighed, er der nogle gange en tendens til, at det ikke er alle projekter, der bliver lige godt op på eller som har den nødvendige kvalitet.

– Det er altid problemet, når man politisk vil prøve at styre med penge, puljer og samtidig også vil have det til at gå stærkt. Man bliver sårbar overfor folk, der har blik for at tjene nogle lette penge.

– Vi er derfor nervøse for, om de penge, der skulle forbedre klimaet, i stedet ender som et tag-selv-bord for projektmagere.

Ifølge Jesper Olsen er det vigtigt med åbenhed omkring de politiske prioriteringer og de store summer, som kommuner og regioner forventes at afsætte til klimaprojekter i den nye valgperiode.

Og klog af skade fra coronakrisen er der grund til at være særligt opmærksom, mener han.

– Når man sætter så mange penge af og satser så massivt, så er der en korruptionsrisiko. Det er i virkeligheden bare det, vi gerne vil have, at kommunerne forebygger fra start.

– I forhold til covid har vi set, hvordan alle de almindelige sikkerhedsmekanismer, der skal sikre, at vi ikke bruger for mange penge, er blevet sat ud af kraft. Det må ikke også ske, når det kommer til klima.

– Lad os sørge for, at verden får gavn af de penge, der bliver sat af.

Du kan læse det fulde interview med Jesper Olsen om Transparencys opsang til lokalpolitikerne her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?