Nedlukning skader børns sundhed: Vi risikerer, at de bliver syge senere i livet, siger forsker

Foto: Ina Fassbender/AFP/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]– Vi risikerer, at pausen og nedlukningen gør, at de ikke kommer i gang igen. Og så risikerer de at blive syge senere i livet, lyder det fra forskeren Malte Nejst Larsen.
Af Nina Marie Waage, nina@indblik.net 
Et hold forskere fra Syddansk Universitet har i samarbejde med TV 2 testet sundheden blandt elever i en 8. klasse på Tre Falke Skole i København før og efter at landet for cirka et år siden lukkede ned. 
Klassen blev testet første gang i efteråret 2019 i forbindelse med et andet projekt og så igen 5. februar i år. Resultatet viser at børnenes udvikling er gået i en forkert, usund retning. 
Det skriver TV 2
Før landet lukkede ned dyrkede de fleste af børnene i 8.klassen sport som for eksempel fodbold og dans mellem to til fem timer om ugen. Nu kan de slet ikke gå til sport. Og inaktiviteten viser sig tydeligt i resultaterne af undersøgelsen. 
I gennemsnit har eleverne taget 7,6 kilo på, hvoraf 3,3 kilo er fedt. Samtidig har børnene kun fået 2 procent mere muskelmasse, og det er ikke særlig højt for børn i den alder, forklarer Malte Nejst Larsen, der er én af forskerne bag undersøgelsen. 
Derudover er børnenes middelblodtryk steget med 17 mmHg, og at hvilepulsen er steget med 4 i minuttet.
Indblik har spurgt Malte Nejst Larsen, postdoc ved Institut for Biomekanik på Syddansk Universitet, om hvad børn normalt tager på i den alder, for at kunne sammenligne resultaterne med normal udvikling. 
– Det er primært øgningen i fedtprocent hos pigerne og stigning i blodtryk og hvilepuls som jeg hæfter mig ved, lyder det fra Malte Nejst Pedersen. 
Pigernes fedtprocent er i gennemsnit steget med 6,7 procent.  
Udover stikprøven på Tre Falke Skole har Syddansk Universitet opstartet en stor undersøgelse af skolebørn i resten af landet. 
De foreløbige resultater er, at tendensen er den samme i hele landet. Hvis den udvikling ikke bliver vendt, kan det ifølge Malte Nejst Larsen få alvorlige konsekvenser:
– Vi risikerer, at pausen og nedlukningen gør, at de ikke kommer i gang igen. Og så risikerer de at blive syge senere i livet, forklarer han til TV 2. 
Overvægt og en høj fedtprocent kan nemlig medføre livsstilssygdomme som diabetes og problemer med hjertet og kredsløbet. Derudover kan den blodtryksstigning, som eleverne har oplevet, fordoble risikoen for slagtilfælde og blodpropper senere i livet, siger han. 
Indblik har spurgt Malte Nejst Larsen om resultaterne udelukkende skyldes inaktivitet eller om kosten også kan spille ind. 
Til det svarer han: 
– Det er ikke til at sige om det er kost eller aktivitet som er årsagen, ud fra vores undersøgelse, men det at vægtøgningen i sig selv ikke virker lige så voldsom som udvikling i muskel/fedt fordeling kan tyde på at appetit og kalorieindtag/forbrug er balanceret nogenlunde, men at manglende fysisk aktivitet resulterer i at for meget af maden bliver til fedt i stedet for at opbygge muskler.
Situationen ser anderledes ud i andre nordiske lande. 
Indblik har talt med Idrettsforbundet i Norge. De oplyser at idrætsaktiviteter for børn mellem 6 – 20 år er åbne. 
I Sverige er idrætsfaciliteter for børn ikke lukket ned, og det har de ikke været det på noget tidspunkt siden marts 2020. Sveriges Centralförening för Idrottens främjande oplyser at børn i folkeskolen kan træne og spille kampe. 
Danmarks Idrætsforbund opfordrer regeringen til at genåbne foreningsidrætten for børn og unge – gerne op til 21 år – både indendørs og udendørs. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?