Pernille Skippers angreb på blå blok gik ikke som håbet.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Bølgerne i debatten om barsel og ligestilling har gået højt siden Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) for nyligt indgik en aftale, der tvangsfordeler – eller øremærker – barslen med 11 uger til mor og 11 uger til far.
Allerede nu tegner der sig et politisk flertal bestående af rød blok og Venstre for denne aftale, der dog møder hård kritik fra resten af blå blok.
En af de varmeste fortalere for den nye barselsaftale er Enhedslistens tidligere politiske leder og nuværende ligestillingsordfører Pernille Skipper.
Det på trods af, at hendes egne følgere ikke ligefrem deler hendes begejstring for den tvangsfordelte barsel, som Indblik kunne berette om i sidste uge.
Pernille Skipper langer hårdt ud efter blå trio
I et nyt Facebook-opslag harcelerer Skipper mod Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, som har været blandt de hårdeste kritikere af den nye barselsaftale.
Hun mener, at aftalen dybest set “handler om at give lige rettigheder til begge forældre”, og kritiserer, at blå blok ikke har gjort noget problem ud af den gamle barselslov, hvor 14 uger var øremærket moren – og hvor barslen bortfaldt, hvis familien ønskede, at faren tog den.
– … hvor har deres oprør og forargelse været i de sidste mange, mange år, hvor øremærkningen på 14 uger kun gjaldt moderen og hvor familier, der ønskede at faderen tog hele barslen, mistede de uger?, spørger ligestillingsordføreren således.
“Nej, Pernille…”
Hendes opslag på Facebook har affødt flere end 1.600 kommentarer, og den klart mest populære er et slagkraftigt modsvar fra Nye Borgerliges folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen, der går i rette med Pernille Skippers fremstilling af sagen.
– Nej, Pernille.. som jeg også sagde i går (her referer Boje til en udgave af Debatten på DR2 om netop barsel, hvor både han og Skipper deltog), så mener vi i Nye Borgerlige at barsel skal følge barnet. Og så skal vi politikere lade familierne finde ud af resten. Se, det er en rettighed.
– Det, I ønsker, er et centralistisk politisk forsøg på at adfærdsregulere befolkningen til at gøre som I gerne vil. Det er vi imod, skriver Lars Boje Mathiesen og fortsætter:
– Vi tror ikke på at der kommer flere kvinder på ledelsesgangen eller der bliver selvstændige, ved at de nu tvinges til adskillelse fra deres børn tidligere. Vi tror på familien. Vi tror på at de ved bedst. Vi tror på at de vil det bedste for deres børn, og derfor har vi tillid til at de træffer de rigtige beslutninger.
– Og jeg kaldte det specifikt netop ikke tvang… Jeg kaldte det tvangsfordeling… Men det ved du jo også udmærket godt… Du stod jo der selv… Da jeg fx sagde det i Debatten i går aftes.
Lars Boje Mathiesens kommentar har fået hele 5.500 likes, mens Pernille Skippers oprindelige opslag til sammenligning kun har fået 1.400.
Folketingets medlemmer er i øvrigt undtaget den nye barselsaftale, der med al sandsynlighed vil blive vedtaget til efteråret.