Efter stort politisk pres vælger regeringen at ændre holdning i sagen om de danske mødre og børn, der sidder i fangelejre i Syrien.
Regeringen vil nu arbejde for at hente tre danske mødre og deres i alt 14 børn hjem til Danmark.
Derudover ønsker regeringen at hente yderligere fem børn med dansk tilknytning til Danmark, men uden deres mødre. Det vil kræve, at mødrene giver samtykke til det, hvilket de ikke har gjort.
Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) tirsdag aften på et pressemøde i Udenrigsministeriet i København.
Historien kom tidligere tirsdag frem i adskillige medier.
Regeringen har længe været presset af sine støttepartier, især De Radikale og Enhedslisten, for at hjemtage børnene og mødrene fra fangelejrene al-Hoj og al-Roj, hvor de bor under problematiske forhold.
Enhedslisten har flere gange udtrykt, at partiets tillid til Jeppe Kofod (S) kunne ligge på et meget lille sted.
Statsminister Mette Frederiksen (S) har gentagne gange sagt, at hun ikke ville have mødrene og deres børn hjem.
Det skyldes, at mødrene havde meldt sig under fanerne hos Islamisk Stat og derfor blev vurderet til at udgøre en sikkerhedstrussel mod Danmark.
Mødrene, der som danske statsborgere har ret til at vende tilbage til Danmark, skal heller ikke forvente en varm velkomst, hvis de vil tilbage.
– De skal stå til ansvar for deres handlinger, og de vil blive forsøgt varetægtsfængslet, så snart de sætter deres fødder på dansk jord, siger Nick Hækkerup.
At mødrene og deres børn bliver hentet til Danmark trods løfter om det modsatte skyldes ifølge justitsministeren især en ny vurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).
– Vi ser en forværret sikkerhedssituation i lejrene, og der er usikkerhed om, hvor længe kurderne ønsker at tilbageholde kvinderne, så der er risiko for, at kvinderne kommer på fri fod og bevæger sig mod Danmark. Og når de først står her, kan vi ikke nægte dem indrejse og ophold, fordi de er danske statsborgere, siger Nick Hækkerup.
Både justitsminister Nick Hækkerup og udenrigsminister Jeppe Kofod hæfter sig også ved, at der er øget risiko for, at børnene bliver radikaliseret i lejrene.
I marts nedsatte et bredt flertal i Folketinget en taskforce med navnet Task Force Evakuering til at komme med anbefalinger til, hvad der skulle ske med mødrene og deres børn.
Taskforcens anbefalinger har indgået i regeringens vurdering, herunder en sikkerhedsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).
/ritzau/