[vc_row][vc_column][vc_column_text]Du behøver dog ikke frygte, at de sparker døren ind, fortæller en tidligere politibetjent til Indblik.net.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
En ny bekendtgørelse gør det muligt for politiet at hente folk på deres bopæl, hvis de skønnes smittet med coronavirus.
Ifølge den nye bekendtgørelse kan Styrelsen for Patientsikkerhed tvinge enhver, der er smittet med eller formodes at være smittet med en såkaldt ”alment farlig sygdom”, herunder coronavirus, til at lade sig teste af en sundhedsperson.
Efterkommer man ikke myndighedernes påbud om at lade sig teste, kan borgere ”om nødvendigt ved politiets hjælp og under anvendelse af den fornødne magt fremstilles for en sundhedsperson til undersøgelse”.
Dermed kan det fremover blive hverdag, at politiet opsøger danskere, der er smittet med coronavirus eller formodes at være smittet med sygdommen.
I det første udspil til bekendtgørelsen fra Socialdemokratiet, var der lagt op til, at politiet også kunne trænge ind i folks hjem. Dog blev der efter debat i Folketinget indført ændringer på foranledning af Venstre og Enhedslisten, så det kræver en retskendelse før myndighederne kan trænge ind i folks hjem.
Indblik har talt med en tidligere politibetjent om, hvordan det foregik, da han i løbet af sin karriere blev sendt ud for at hente folk på deres bopæl – dog af andre årsager end mistanke om smitte med coronavirus. Indblik er bekendt med politibetjentens identitet og navn, men han ønsker at være anonym.
– I jagten på forbrydere kan det jo have sin berettigelse at hente folk ud af deres hjem, men jeg synes personligt ikke det er rimeligt i forhold til smitte med coronavirus. Det gode princip om proportionalitet i magtudøvelsen ser ikke ud til at bekymre hverken regering eller politi længere – desværre, lyder det fra den tidligere politibetjent.
– Typisk skulle vi ind i folks hjem, fordi andre havde ringet og fortalt, at de ikke havde kunnet få forbindelse med dem i 14 dage. Så vidste vi godt, at folk typisk var afgået ved døden, og så render de ingen steder. Vi startede ofte med en låsesmed – altså hvis døren ikke blev åbnet, for det blev den som regel. Og kunne låsesmeden ikke få døren op, så måtte man jo lægge den ned. Der kom ofte også en ekstra bil med betjente.
Den forhenværende betjent gennem årtier giver følgende råd, hvis man er nervøs for, om politiet skulle komme til ens hjem fordi, de mener at man skal testes eller indlægges:
Den forhenværende betjent understreger dog, at man ikke behøver frygte, at politiet ligefrem sparker døren ind. ”Det kan jo være, at de nøjes med at lægge en seddel”, siger han og tilføjer ”du er jo ikke tvunget til at lukke op for nogen.
Læs den fulde bekendtgørelse her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]