[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den nye epidemilov har været undervejs i flere måneder og vedtages om få dage. Men Sundhedsministeriet har tilbageholdt en bunke afgørende dokumenter, og det bekymrer flere partier.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Tirsdag ventes Folketinget at vedtage den nye epidemilov, der har været undervejs i flere måneder.
Alligevel er det først nu, Sundhedsstyrelsens faglige vurdering af de vidtgående tiltag i loven kommer frem. Det vækker bekymring hos flere partier, skriver Jyllands-Posten.
Vurderingerne fra Sundhedsstyrelsen, der er Danmarks øverste sundhedsfaglige myndighed, har ligget og samlet støv i Sundhedsministeriet hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siden efteråret sidste år.
I dokumenterne, der nu er kommet frem, rejser styrelsen heftig kritik af flere af de tiltag, som den nye epidemilov indeholder.
F.eks. undsiger Sundhedsstyrelsen, at Magnus Heunicke med den nye lov skal tildeles magt til at indføre besøgsforbud på plejehjem.
Endvidere undsiger styrelsen forslaget om en helt ny beføjelse, der skal give regeringen mulighed for at påbyde hele forsamlinger – f.eks. festgæster – at gå i isolation, hvis de har været et sted med smitte.
På den anden side anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bibeholder muligheden for tvangsvaccinere danskerne. Det forslag er ellers ved at blive nedstemt af et politisk flertal.
“Det er ikke fair, at man behandler offentligheden på den måde”
Hos Konservative og Enhedslisten er man oprørte over, at dokumenterne først kommer frem nu, selvom sundhedsminister Magnus Heunicke har haft dem siden efteråret 2020.
– Det er jeg oprørt over. Det er ikke fair, at man behandler offentligheden på den måde, lyder det fra Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund til Jyllands-Posten.
Dansk Folkeparti mener nu, at epidemilovens vedtagelse skal udskydes, så den kan blive grundigere behandlet med bl.a. Sundhedsstyrelsens input for øje.
Sundhedsminister Magnus Heunicke siger til Jyllands-Posten, at partierne i Folketinget er blevet “orienteret” om de indtil nu tilbageholdte dokumenter på interne møder.
Sundhedsstyrelsen afviser at kommentere sagen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]