[vc_row][vc_column][vc_column_text]I mere end fire måneder har danskerne skullet bære mundbind, når de har været en tur i supermarkedet.
Mange bruger engangsmundbind, men i en ny undersøgelse svarer to ud af tre, at de ikke – som navnet ellers lægger op til – kun bruger det én gang. I stedet genbruger de det flere gange.
Bag undersøgelsen står analyseafdelingen hos supermarkedskæden Coop, der blandt andet står bag Kvickly og Fakta.
Det kan ifølge kommunikations- og analysechef Lars Aarup skyldes en mere pragmatisk tilgang til værnemidlet:
– Nogle tænker på det som beskyttelse og bruger det som foreskrevet. Men at dømme ud fra undersøgelsen er der en hel del, der tænker, at de jo kun har brugt det på et par hurtige indkøbsture, og så ryger det på igen, siger han i en pressemeddelelse.
I analysen, der er udført blandt omkring 1000 repræsentativt udvalgte danskere, svarer 40 procent, at de bruger mundbindet to til tre gange.
16 procent bruger det fire til fem gange, mens 11 procent bruger det seks eller flere gange, inden det bliver udskiftet.
Ifølge professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet, er mundbindene i princippet til engangsbrug. Han kan dog godt forstå, at de bliver genbrugt.
– Det er selvfølgelig et problem, hvis det er så gammelt, så det er hullet eller vådt og fugtigt. Det må det selvfølgelig ikke.
– Men på den anden side kan vi ikke tage et nyt på hver gang, vi går ind i en forretning. Så ville de flyde overalt, siger han.
Han synes det er okay, hvis man administrerer det, så det bliver opbevaret ordentligt mellem brugene. Det er der dog ikke en patenteret løsning for:
– Men man skal i hvert fald ikke opbevare det i lommen med lommeuld, hvor det rasler med nøgler og lommekniv, og hvad med ellers går rundt med.
– Man skal opbevare det i en lille plastikpose, hvis man har det. Så der er forskellige muligheder, lyder det fra professoren.
Ifølge Sundhedsstyrelsen kan forkert brug af mundbind øge risikoen for smittespredning.
– Husk at mundbind ikke kan erstatte de generelle råd. Det er derfor vigtigt, at du fortsat overholder rådene, selv om du bærer mundbind, og at du bruger det korrekt. Forkert brug kan øge risikoen for smittespredning, skriver styrelsen på sin hjemmeside.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]