Nyt parti protesterer mod partier

Synlige Blanke Stemmer samler vælgererklæringer ind med et eneste formål: at ændre valgloven, så blanke stemmer kan blive til tomme stole i Folketinget.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nyt parti protesterer mod partier

Synlige Blanke Stemmer samler vælgererklæringer ind med et eneste formål: at ændre valgloven, så blanke stemmer kan blive til tomme stole i Folketinget.
Af Signe Dahl
Thomas Gyldborg vil ikke afsløre, om han er rød eller blå.
”Vi har ikke nogen politik – dét er hele ideen med det,” siger stifteren af Synligt Blanke Stemmer, et parti, som netop er begyndt den slidsomme proces at indsamle vælgererklæringer. Et parti skal indsamle 20.000 vælgererklæringer og herefter have 2 % af stemmerne, før de kommer til fadet.
Når de første 500 vælgererklæringer er samlet ind, vil Synlige Blanke Stemmer indkalde til generalforsamling, hvor der vil blive lavet vedtægter, valgt en bestyrelse og fastlagt et principprogram.
”Vi er endnu meget langt fra målet,” siger stifteren, der medgiver, at det kan være svært at skabe interesse for et parti, der vil give en stemme til de folk, der ikke vil sige noget bestemt.
Blanke stemmer går til vinderne
I skrivende stund har partiet en facebookside med knap 600 likes og en hjemmeside, der er lige så minimalistisk som partiets program: at ændre valgloven, så ens stemme kan blive hørt, hvis man er uenig i de muligheder der er.
”Føler man sig ikke repræsenteret af nogle af de nuværende partier, hedder det sig, at man bare kan lave et nyt parti. Men det kan man jo netop ikke. Og man kan heller ikke bare stemme blankt, for så går ens stemme til de partier, der vinder valget,” forklarer Thomas Gyldborg.
En af de mange adgangsbarrierer, partierne har stillet op for konkurrenter er, at en borger kun kan lave én vælgererklæring ad gangen.
”Jeg håber derfor, at vi får flere underskrifter, når vælgererklæringerne til Stram Kurs snart udløber,” siger Thomas Gyldborg, der understreger, at hans parti ikke har noget til fælles med Stram Kurs, dets søsterparti Hard Line eller nogle af de andre mange protestpartier, der vokser frem for tiden.
Stolene vil forblive tomme
”Vi kommer aldrig til at sige noget politisk om nogen som helst anden sag. Hvis det skulle ske, at vi får held til at ændre valgloven, så vil vi jo nedlægge os selv,” siger Thomas Gyldborg, der heller ikke har fjernelse af partistøtten på spisesedlen.
”Det er op til andre at arbejde for det – lige nu er vores fokus udelukkende at give dem, der ikke har nogen at stemme på, mulighed for at blive repræsenteret i Folketinget.”
Skulle Synlige Blanke Stemmer blive valgt ind, møder de op til deres eget forslag om at ændre valgloven, ellers ikke. Stolene vil forblive tomme.
”Det svære ved det her projekt er jo, at det er så simpelt, det vi vil, så vi kan ikke medvirke i en masse debatter. Det eneste vi kunne sige i en debat var, at hvis I ikke tror på noget af alt det, der bliver sagt her, så stem på os,” siger stifteren.
Synlige Blanke Stemmer vil ikke revolutionere Danmark, og opfatter selv sit program som helt ukontroversielt. Alligevel kunne det fuldstændig ændre den måde, spillet bliver spillet på, hvis politikerne reelt kan blive stemt ud, uden at blive erstattet af nogen, der ligner til forveksling.
”Vi tror på, vi kan ændre noget i det nuværende system, inden for demokratiets spilleregler. Vores program kan udvide demokratiet, fordi vi inviterer de mennesker med i demokratiet, som i dag bliver udelukket og ignoreret.”
Demokratiet virker ikke uden for partierne
Man skal ikke tale med ret mange, der har forsøgt at starte nye danske partier, før mistroen til både nye og gamle politiske partier vælter frem.
”Men borgerne har politikerlede, eller finder lede ved partierne, af vidt forskellige grunde. Hvis man er rød og utilfreds med de røde partier, er alternativet jo ikke at stemme blåt, men at stemme på os. Og omvendt,” forklarer Thomas Gyldborg.
”Vi er utilfredse med de muligheder, vi får. Demokratiet virker jo tydeligvis ikke uden for partisystemet. Det er partierne, der bestemmer, hvem der overhovedet får lov at stille op, og borgerne har i dag ingen mulighed for at sige fra over for dette. Løsgængere får ingen medietid på samme måde som partierne. Så vi arbejder for en måde, hvor partierne får mindsket deres magt.”
”Det er jo kun lykkes for ganske få løsgængere at blive valgt. Jacob Haugaard var meget kendt i forvejen. Selvom han gjorde hvad han kunne for ikke at gøre noget, blev han hurtigt syltet ind i det politiske spil. Vi lover ingenting at gøre,” lover Thomas Gyldborg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9744″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10074″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10374″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?