Økonomiprofessor: Lov mod social dumping er handelshindringer

Foto: Poul Ib Henriksen
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Økonomiprofessor: Lov mod social dumping er handelshindringer

Det bliver dyrere for borgerne i Danmark, når man hindrer udenlandsk arbejdskraft i at levere billigere service, skriver professor Christian Bjørnskov.

Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net

Et bredt flertal af partierne i Folketinget har besluttet, at alle chauffører, som kører lastbil i Danmark, skal have samme løn som den kollega, som er organiseret i fagforeningen 3F. Kun Liberal Alliance og Fremad har ikke tilsluttet sig aftalen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde efter vedtagelsen, at hensigten med de nye regler er, at transportvirksomhederne skal leve op til et bestemt ”omkostningsniveau” for at få en godkendelse til at køre med gods i Danmark.

”Regeringen sigter med andre ord efter, at regulering skal forhindre virksomheder, der kan levere en bestemt type vare billigt, i at operere i Danmark,” skriver professor i økonomi på Aarhus Universitet Christian Bjørnskov i en kommentar på bloggen Punditokraterne.

Og han fortsætter:

”Hele reguleringskomplekset sælges naturligvis som en del af ”kampen mod social dumping” – et politikområde, som venstrefløjen har en stærk interesse i, og som synes at være et særligt indsatsområde for regeringen. Ideen bag (loven mod) social dumping er, at udenlandske arbejdere i Danmark ikke må få lavere løn end danskere får i tilsvarende jobs i tilsvarende virksomheder. Der er derfor tale om en type regulering med økonomiske konsekvenser, fuldstændig ækvivalente til handelshindringer.

Om man gør varer og service, der er produceret af udlændinge i udlandet, dyrere med told og tekniske handelshindringer, eller om man gør varer og service, produceret af udlændinge i Danmark, dyrere, er i og for sig ligegyldigt. For danske borgere er konsekvensen helt den samme: Dyrere varer og service, der over tid bliver ringere på grund af den manglende konkurrence.

Regulering mod social dumping er ikke andet end gammeldags handelshindringer.”

Kampen er dyb usocial
Professor Bjørnskov pointerer også, at den såkaldte kamp mod social dumping er dyb usocial. Den kommer til at fordyre dansk transport og dermed også en række varer, der bruges af helt almindelige forbrugere.

”Der er tale om politik, skabt af en uhellig alliance af fagforeninger og industriinteresser, der er direkte rettet mod forbrugerne. Taberne er almindelige forbrugere, og i særlig grad forbrugere, der er mindre velstående,” skriver Christian Bjørnskov.

Og klummen på Punditokraterne slutter:

”De nye reguleringer er således skadelig pro-business politik af værste skuffe. Og hvis man i virkeligheden ville forhindre, at de filippinske chauffører lever under kummerlige vilkår i Danmark (som nogle vitterligt har gjort) kunne man jo vælge at regulere det aspekt i stedet for at bruge så stumpt et instrument som at sætte minimumskrav for lønnen. Det, man gør med den nye regulering, er at tvinge udlændinge til de facto at følge 3Fs overenskomst.”

Efter aftalen blev indgået onsdag, har det i øvrigt vakt undren i Liberal Alliance, at andre borgerlige partier ikke ville være med i oppositionen til aftalen. Således langer Ole Birk Olesen specifikt ud efter Nye Borgerlige med et nyligt Facebook-indlæg.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”30px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4601″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4663″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3837″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.