I 2022 skal der bl.a. afsættes 4 milliarder skattekroner til særlige coronatiltag, mener regeringen. Få overblikket over finanslovsforslaget her.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Finansminister Nicolai Wammen (S) har netop præsenteret den socialdemokratiske regerings udspil til den finanslov, som Folketingets partier skal forhandle om til efteråret.
Med finanslovsforslaget lægger Wammen og regeringen op til at stramme den førte finanspolitik og reducere det strukturelle offentlige underskud til 0,2 procent af BNP.
Dermed vil man “lette foden fra den økonomiske speeder” efter den udgiftstunge coronahåndtering, lyder det.
Udspillet er på hele 3778 sider, og kan læses i sin fulde længde her.
Ønsker man i stedet et hurtigt overblik, følger herunder en liste over 5 af de vigtigste punkter i det nye finanslovsforslag.
4 milliarder kroner til coronatiltag
Af finanslovsforslaget fremgår det, at regeringen også i 2022 ønsker at lægge en stor mængde skattekroner til side til særlige coronatiltag.
Hele 4 milliarder kroner skal i 2022 således lægges i en særlig “krigskasse” til coronaudgifter. Det er dog ikke sikkert, at pengene vil blive brugt, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen.
1,2 milliarder til forhandlingsbordet
Ud af de omkring 1.000 milliarder kroner, som skal fordeles med finansloven, er det 1,2 milliarder kroner, som i regeringens finanslovsudspil ikke på forhånd er brugt.
Disse indgår i en forhandlingsreserve, som regeringen påtænker at bruge på velfærd og grøn omstilling. Tanken er dog, at regeringen vil forhandle med resten af Folketingets partier om, hvordan disse 1,2 milliarder skal bruges.
Slut med udvidet håndværkerfradrag
Nicolai Wammen annoncerede i sommers, at boligjobordningen – bedre kendt som håndværkerfradraget – blev udvidet.
Denne udvidelse lægger han og regeringen dog nu op til at trække tilbage igen. Håndværkerfradraget skal tilbage på niveauet fra sidste år lyder det.
1,4 milliarder kroner til at styrke kriminalforsorgen
Regeringen lægger i sit finanslovsforslag op til at afsætte knap 1,4 milliarder kroner over de kommende fire år til en styrkelse af kriminalforsorgen.
Pengene skal bruges på bedre uddannelse og forbedring af arbejdsmiljøet for de ansatte, herunder fængselsbetjente.