“Plat venstrepopulisme”: Et interview med boligminister Kaare Dybvad afføder hård kritik

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

“Det er simpelthen bare plat venstrepopulisme fra Kaare Dybvad, og han burde skamme sig”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Regeringen har, anført af boligminister Kaare Dybvad Bek (S) lanceret et vidtgående boligudspil, som bl.a. indeholder en plan om at bruge milliarder på at opkøbe private ejendomme og omdanne dem til almene boliger.

Forud for præsentationen af boligudspillet i går, gav Kaare Dybvad et interview til Politiken, hvor han advarede mod, at København ikke måtte blive som “skræmmebilledet” Stockholm på boligområdet. 

Minister blæser til kamp mod “rigmandsghettoer”

I den svenske hovedstad er der nemlig mange “rigmandsghettoer”, og det vil ministeren ikke have herhjemme, erklærer han.

– Mit skræmmebillede er Stockholm, hvor du kan stå i bydelen Östermalm og kigge ud over lejligheder, der bliver solgt for mere end 100.000 danske kroner per kvadratmeter. Og så kan du tage den blå tunnelbanelinje til Rinkeby, hvor 90 procent har udenlandsk baggrund, og rigtig mange ikke er i arbejde, lød det fra boligministeren, der ser en milliardfond til opkøb af private ejendomme i København som midlet til at undgå, at Københavner udvikler sig i en stockholmsk retning.

“Det er simpelthen bare plat venstrepopulisme”

Interviewet, hvor Kaare Dybvad erklærer krig mod “rigmandsghettoer” har affødt hård kritik fra oppositionen i Folketinget. Det samme har regeringens boligudspil.

Bl.a. mener Ole Birk Olesen, der er folketingsmedlem for Liberal Alliance og tidligere boligminister i VLAK-regeringen, at Dybvads udmelding er “plat venstrepopulisme”.

Det skriver han i et Facebookopslag.

– Det er simpelthen bare plat venstrepopulisme fra Kaare Dybvad, og han burde skamme sig, lyder den kontante melding fra LA’eren, som også er spidskandidat til det kommende kommunalvalg i København.

En “rigmandsghetto” er ikke en rigtig ghetto

Ole Birk Olesen mener, at Kaare Dybvad bruger “venstreekstrem retorik”, når han kalder velfungerende områder for “rigmandsghettoer”.

Dermed sidestiller han disse områder med de rigtige ghettoområder – som f.eks. Vollsmose i Odense – hvor der er store problemer med vold, parallelsamfund, arbejdsløshed og kriminalitet.

– Det er derfor, vi fører politik for at modvirke ghettoer. Fordi der er disse problemer dér, skriver Ole Birk Olesen og fortsætter: 

– I områder af Danmark, hvor man tjener mere end gennemsnittet, har man ikke en koncentration af disse problemer. 

– Intet sted i Danmark er problemfrit, men der er ikke særlige problemer, som kræver særlig politisk opmærksomhed og indsats, i de områder, som boligminister Kaare Dybvad med en venstreekstrem retorik, som han har kopieret fra Enhedslisten, benævner som “rigmandsghettoer”.

“Den socialdemokratiske drøm er i virkeligheden et mareridt”

Ifølge Ole Birk Olesen er Kaare Dybvads udspil udtryk for et misforstået ligemageri, hvor alle kommuner helst skal være ens.

– Den socialdemokratiske drøm om, at alle kommuner i Danmark skal ligne Hvidovre, er i virkeligheden et mareridt. 

– Ikke fordi der er noget galt med Hvidovre, men fordi der er noget galt med en vision om, at der ikke må være forskellighed i Danmark – at alle kommuner helst skal være ens og have den samme befolkningssammensætning. 

– Frihed til forskellighed! Også mellem kommuner, afrunder han sit opslag.

Den socialdemokratiske regerings erklærede mål er at lave en særlig boligfond på 10 milliarder kroner og dermed skabe 22.000 nye almene boliger frem mod 2035.

Læs mere om udspillet – beskrevet med regeringens egne ord – her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?