Professor: Nanna Skov Høpfners sejr i landsretten får afgørende betydning

Professor: Byretter skal rette ind efter landsret i coronasager

Der kan være gode nyheder for dem, der har fået deres straf forhøjet i byretten, fordi de brød loven til en demonstration mod coronarestriktioner.

Den omstridte coronaparagraf – paragraf 81d – der kan give dobbeltstraf for “coronarelaterede forbrydelser” og i visse tilfælde firdoble straffen, kan nemlig ikke anvendes, med baggrund i at lovovertrædelsen er sket til en coronademonstration.

Det afgjorde landsretten først 19. maj og sidenhen onsdag i to sager om Men In Black-demonstrationen mod coronarestriktioner den 9. januar.

Og det skal byretterne nu følge, forklarer Eva Smith, som er professor emerita i jura ved Københavns Universitet.

– Der er ganske vist tale om en demonstration, der er coronarelateret, men den uro og vold, der opstår i kølvandet, skal ikke bedømmes hårdere end til enhver anden demonstration, siger hun.

Loven blev indført for at få bugt med personer, der svindlede med hjælpepakker, der blev indført under nedlukningen af Danmark.

– Det var jo helt berettiget, for der var jo ikke tid til den sædvanlige kontrol, når folk eksempelvis sagde, at de havde mistet tre millioner kroner i omsætning, selv om de kun havde mistet 400.000, siger Eva Smith.

Men det blev uklart, hvordan loven skulle fortolkes. Det kan man se på byrettens og senere landsrettens afgørelser i sagerne, mener Eva Smith.

Men nu har landsretten altså truffet to afgørelser i sager fra Men In Black-demonstrationer.

Onsdag var det en enig Østre Landsret, der afgjorde, at paragraf 81d ikke kunne anvendes i sagen om 31-årige Nanna Skov Høpfner. Hun blev i byretten idømt et års fængsel blandt andet for at opfordre til vold ved demonstrationen 9. januar.

Retten fordoblede dog straffen til to år, da den mente, at lovovertrædelsen var coronarelateret.

Østre Landsret var uenig i, at Nanna Skov Høpfner havde opfordret til vold. Og selv hvis hun havde, kunne det ikke betragtes som coronarelateret, afgjorde landsretten.

Den 19. maj fik en 25-årig mand forkortet sin fængselsstraf med fem måneder, fordi Østre Landsret ikke mente, at man kunne anvende paragraf 81d.

Dengang var det dog kun fire ud af seks dommere, der var uenige i byrettens afgørelse i sagen.

Senioranklager ved Statsadvokaten i København Henrik Plæhn oplyser til Ritzau, at anklagemyndigheden nu vil overveje, om den stadig skal tiltale efter coronaparagraffen i sager fra Men In Black-demonstrationer.

– Nu har vi to landsretsdomme, som siger nej. Så må vi selvfølgelig nøje gøre op med os selv, hvad påstandene skal være fremover, og det vil vi tage stilling til i de kommende dage, siger han.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?