Rapport: Denne styrelse advarede også mod Mettes nedlukning

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sundhedsstyrelsen var ikke alene om at advare mod Mette Frederiksens voldsomme nedlukning af det danske samfund, viser ekspertrapport.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Styrelsen for Patientsikkerhed rettede også hård kritik af den epidemilov, der gav statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regering magt til at lukke landet ned tilbage i marts sidste år.
Det viser ekspertrapporten “Håndteringen af covid-19 i foråret 2020”, skriver B.T.
Dermed undermineres Mette Frederiksens udsagn om, at hun lukkede Danmark ned på “myndighedernes anbefaling” yderligere.
– Og derfor er det myndighedernes anbefaling, at vi lukker al unødvendig aktivitet ned på de områder i en periode. Vi anlægger med andre ord et forsigtighedsprincip, lød det fra Mette Frederiksen til det historiske pressemøde den 11. marts 2020, hvor hun lukkede Danmark ned.
De ord har siden vist sig at være usande. Ekspertrapporten viser nemlig, at ingen myndigheder anbefalede nedlukningen. Sundhedsstyrelsen frarådede direkte at lukke ned.
Ifølge rapporten rettede Styrelsen for Patientsikkerhed kritik af flere punkter i den nye, vidtgående epidemilov, der lå til grund for nedlukningen af Danmark.
Styrelsen var i foråret 2020 kritisk over for bl.a. de paragraffer, der giver sundhedsministeren “kompetence til at iværksætte tvangsmæssig vaccination med henblik på at minimere udbredelsen af andre sygdomme i befolkningen”.
Endvidere kritiserede Styrelsen for Patientsikkerhed, at politikere med den nye epidemilov fik adgang til fortrolige oplysninger til brug i sager, hvor man vil tvangsbehandle eller tvangsisolere coronasmittede danskere.
– Sidstnævnte finder vi ikke hensigtsmæssigt, da vi oplever, at det i praksis kan give udfordringer med at sikre fortrolighed om de spørgsmål, som epidemikommissionerne behandler, skrev styrelsen i et høringssvar inden nedlukningen.
Samlet set vurderes det i rapporten, at Styrelsen for Patientsikkerhed var på linje med Sundhedsstyrelsen og at styrelsen samlet set var imod epidemiloven og den nedlukning af Danmark, som den lå til grund for.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?