Regeringens egne eksperter i hård kritik: “Man tager skolebørnene som gidsler”

Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Det er skolebørnene, man tager som gidsler med den her model”, lyder kritikken fra regeringens egen ekspertgruppe.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

– Vi synes, det er alt for unuanceret, og de har ramt forbi skiven. Omkostningerne er for store, og der er ikke proportionalitet i den her automatiske nedlukning.

Sådan lyder det fra professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard på vegne af regeringens egen ekspertgruppe til Berlingske om den model for automatisk nedlukning, som statsminister Mette Frederiksen (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og co. har sat i søen.

Modellen har vist sig særligt at gå udover de elever, der ellers lige er vendt tilbage i skole efter måneders tvungen fravær pga. nedlukning.

Det gælder f.eks. Gefion Gymnasium i Indre København, som netop er blevet tvangslukket trods nul smittede siden genåbningen den 6. april.

Modellen, som regeringen har indført, betyder en automatisk nedlukning af skoler og institutioner i kommuner og sogne, når smitten rammer et bestemt niveau.

I Gefion Gymnasiums tilfælde var det 22 smittede med coronavirus i St. Pauls sogn, hvor skolen ligger, der fik skolen lukket. I alt bor der 4754 borgere i sognet.

– Vi ved fra hollandske studier, at børn af kortuddannede forældre ikke får noget ud af online undervisning overhovedet. Kombination af ikke så meget hjælp fra forældre og nogle børn, der har det svært, giver store læringstab i de perioder, hvor de ikke kan gå rigtig i skole. Du rammer dem dobbelt hårdt, fordi de både mister deres skole og har stort læringstab.

– Man må i stedet lave meget mere specifik og lokal smitteopsporing og finde smittekilden. Så kan man lukke dér, hvor smitten reelt er, i stedet for at lukke alle skoler i kommuner og sogne, siger Jes Søgaard til Berlingske.

Efter kritikken vil politikerne på Christiansborg revurdere modellen for automatisk nedlukning, beretter TV2.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?