Regeringens løsagtige finanspolitik er hovedansvarlig.

Regeringens løsagtige finanspolitik er hovedansvarlig for at dansk økonomi er på kanten af en overophedning.

Mads Lundby Hansen, Cheføkonom CEPOS

“Dansk økonomi er tæt på en overophedning. Ifølge Finansministeriet udgør outputgabet i år 2,8 pct. af BNP. Det svarer til niveauet før finanskrisen, hvor dansk økonomi var overophedet. Dvs. at Finansministeriet vurderer, at dansk økonomi er lige så overophedet som før finanskrisen. Ser man på den flerårige finanseffekt så udgør den 2,2 pct af BNP i 2022. Dvs. at regeringens løsagtige finanspolitik er hovedansvarlig for at dansk er på kanten af en overophedning. Wammens gavebod i form af varmechecks mv. er ikke ansvarlig finanspolitik”.

“Den offentlige beskæftigelse er blevet forøget med 25.000 fra 2019 til 2021. I år reduceres den med 6.000 ifølge Økonomisk Redegørelse, men allerede i 2023 vil regeringen øge den offentlige beskæftigelse igen med 1.000 personer. Man må sige, at regeringen har brugt Corona til varigt at udbygge den offentlige beskæftigelse. Det er meget kritisabelt. Vi havde i forvejen en stor offentlige beskæftigelse. Ifølge OECD havde vi i 2019 næstflest offentligt ansatte pr. indbygger blandt 37 OECD-lande.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?