Regnefejl lukkede Danmark ned

Direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den britiske coronavirusmutation er årsag til, at Danmark fortsat er lukket ned. Men mutationens smitsomhed er blevet overdrevet voldsomt på grund af en regnefejl, viser det sig nu.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Gang på gang er det blevet nævnt af bl.a. Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, at den nye coronavirusmutation B.117 smitter op til 74 procent mere end den gængse variant. Men smitsomheden ved varianten er blevet overdrevet grundet en regnefejl fra den britiske forskergruppe Nervtag.
Med andre ord: det var en regnefejl, der betød nedlukning af landet.
Den 20. december 2020 kunne man læse følgende fra Ritzau gengivet på sn.dk:
“Lørdag viste foreløbige resultater fra en særlig britisk virusgruppe, Nervtag, at den nye variant er op til 70 procent mere smitsom end den gængse covid-19.”
De tilføjede, at den nye virus ikke så ud til at være mere dødelig, og den foreløbige konklusion var, at virusvarianten reagerede på vacciner.
Fra statsminister Mette Frederiksen kom følgende ord under en partilederdebat tirsdag den 19. januar:
“Spredningen af den muterede og langt mere smitsomme coronavirus-variant B117 kan meget vel betyde, at det bliver nødvendigt at forlænge nedlukningen af Danmark et godt stykke ind i februar … Situationen er så alvorlig, at vi meget vel kan se ind i, at der bliver behov for at forlænge en del af de restriktioner, vi kender allerede i dag, for det er et kritisk sted, vi står.”
Denne drastiske beslutning var dog funderet på et forkert grundlag
Fejlfortolkningen af smitsomheden for B.117-varianten stammer særligt fra en vurdering fra forskergruppen Nervtag, der rådgiver den britiske regering. Den britiske regering konkluderede fejlagtigt, at den britiske variant smittede 70 procent mere.
Ifølge lektor Lasse Engbo Christiansen, der forsker i modellering af sygdomsspredning ved DTU og rådgiver Statens Serum Institut, skyldtes fejlen, at man ud fra Nervtag-resultaterne lavede en fejlagtig fortolkning, hvor man sammenlignede smitsomhed med vækstrate, udtaler han til Berlingske.
Flere af Statens Serum Instituts egne eksperter peger også på, at der aldrig har været dokumentation for tallet, men det sker dog først nu.
“De 74 procent er blevet fremhævet på en måde, der ikke var dokumentation for. Endvidere har man ikke været tilstrækkelig opmærksom på den usikkerhed, der er omkring, hvor meget mere B117 smitter”, har Theis Lange, der er lektor på Biostatistisk Afdeling ved Københavns Universitet, udtaler han til Berlingske.
Forskning fra Oxford University viser, at den britiske mutation kun er 30 procent mere smitsom end andre varianter. Andre rapporter peger på 50 procent.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?