SF-profil anklager bankdirektør for ”misbrug” – men han har helt misforstået reglerne

William Vest-Lillesoe/Wikipedia

Karsten Hønge (SF) anklager direktøren af Danske Bank for ”kreativ skattetænkning”, men Alex Vanopslagh (LA) undrer sig over, hvorvidt Karsten Hønge overhovedet har sat sig ind i reglerne.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.net

I et Facebook-opslag kritiserer SF-profilen Karsten Hønge direktøren for Danske Bank, Carsten Rasch Egeriis, for at være ansat under ”den såkaldte ”forskerordning”.

– WTF? Direktøren for Danske Bank er ansat under den såkaldte ”forskerordning”…. gad nok vide, hvad han ”forsker” i, indleder han opslaget og fortsætter:

Jeg er sikker på, at det eneste Carsten Rasch Egeriis og banken nærstuderer, er lidt for kreativ skattetænkning.

Karsten Hønge nævner herefter, at Danske Bank er kendt for hvidvaskning og lyssky transaktioner.

– Nu er de også kendt for skattelettelser til de stakkels direktører, som de camouflerer under en særlig skatteordning, fortsætter han

Karsten Hønge afrunder opslaget med at sige, at han vil kalde skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd, ”for nu må vi have rene linjer”.

Alex Vanopslagh i forsvar: ”Sig mig engang, har du slet ikke sat dig ind i reglerne, Karsten?”

I kommentarfeltet til Karsten Hønges opslag, forsvarer Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, danske Banks direktør.

– Helt seriøst, Karsten – hvad bilder du dig egentlig ind?

– Du anklager Danske Bank og deres administrerende direktør for at snyde med skat, fordi de helt lovligt og legitimt bruger forskerskatteordningen, fortsætter Alex Vanopslagh

Han forklarer herefter, at forskerskatteordningen ikke kun gælder forskere men også højtlønnede arbejdere, som gennem de sidste 10 år har arbejdet i udlandet.

Disse højtlønnede arbejdere kan så – ”hvis de kommer til Danmark med skyhøje skatter” – få en skatterabat.

– Det er fuldt lovligt og noget vil før med åbne øjne for at kunne tiltrække dygtige medarbejdere der ellers vil kunne tjene mere i udlandet, tilføjer han.

Som Alex Vanopslagh beskriver, har Danske Banks administrerende direktør arbejdet 11 år i England, inden han kom til Danske Bank, hvilket vil sige, han lovligt er berettiget til forskerskatteordningen.

– Sig mig engang, har du slet ikke sat dig ind i reglerne, Karsten?, lyder det afsluttende fra Vanopslagh.

Flere andre udover LA’s partileder har også kritseret Karsten Hønges misvisende opslag, herunder Andreas Steenberg, folketingsmedlem for Radikale Venstre og serieiværksætteren Jesper Buch.

– Det er ikke fair at du klandrer Danske Bank for at bruge en ordning til det formål, den er lavet til. Så kan du mene at ordningen skal laves om. Fair nok. Men at svine nogle til for at følge en lov er ikke ok, lyder det således fra Steenberg, mens Buch kortfattet skriver:

– Fjollet, pinligt og useriøst…

Hønge: ”Det er en særdeles relevant debat, som jeg har sat i gang”

I en kommentar svarer Karsten Hønge på kritikken.

Han skriver, at det ikke ”holder”, at Danske Bank bruger forskerordningen. Og så medgiver han, at Danske Bank ikke begår ulovligheder:

– Nej, Danske Bank gør ikke noget ulovligt – det har jeg heller ikke på noget tidspunkt sagt. Mange former for skattely er heller ikke direkte ulovlige, skriver han og tilføjer, at hele ordningen er noget ”juks”, som skal laves om.

– Ønsker Folketinget at give skattelettelser til bankdirektører, må det vedtaget i fuld åbenhed, og ikke sniges igennem på denne måde, lyder det fra Karsten Hønge.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?