SF vil opkræve “coronaskat” fra rige og store virksomheder

Foto: William Vest-Lillesøe/Socialistisk Folkeparti

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Skatten skal bruges til at betale regningen efter coronakrisen, lyder det.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
I Socialistisk Folkeparti er man åben overfor en særlig “coronaskat” målrettet de rigeste danskere og store virksomheder. 
Skatten, der skal fungere som et “engangsbidrag”, skal bruges til at betale den massive regning efter coronakrisen og den langvarige nedlukning.
Det siger partiets skatteordfører Carl Valentin til Politiken.
– Jeg er bestemt åben overfor, at man kunne lave en engangsbeskatning. Jeg synes også, der kunne være noget interessant i at kigge på en skat på overnormal profit, det vil sige en skat på ekstraordinært store indtægter i virksomheder, som er meget tydeligt sporbare til den situation, vi er i, udtaler Carl Valentin til avisen.
Idéen er hentet fra udlandet, og i bl.a. Storbritannien og USA har venstreorienterede argumenteret for en coronaskat af samme slags, som SF nu gør sig til fortaler for.
SF vil have permanent formueskat
Carl Valentin vil dog ikke stoppe ved engangsskatter. Han og SF vil også indføre en permanent formueskat på den anden side af coronakrisen. 
– Jeg er jo socialist, så derfor har jeg det grundlæggende syn, at der er nogle meget rige mennesker, som har tjent en stor del af deres formue på andre menneskers arbejde. Og jeg synes, de bør bidrage mere til fællesskabet også permanent, lyder det fra Carl Valentin.
Socialistisk Folkeparti lægger op til, at formuer over 5 millioner kroner skal beskattes yderligere med 0,5 procent om året. Dog lyder der ikke noget konkret om, hvor stor en eventuel coronaskat skal være.
Cheføkonom: “Det er ren jantelov”
Forslaget fra SF er en dårlig idé af flere grunde, lyder det fra tænketanken CEPOS’ cheføkonom Mads Lundby Hansen i et interview med Indblik.
– Det er en dårlig ide at foretage en engangsbeskatning af store virksomheder og velhavende personer. Og rent statsfinansielt er der slet ikke brug for nogen som helst form for coronaskat. Hverken for store virksomheder, rige danskere eller nogen som helst andre. Danskerne er allerede ramt af 35 unødvendige skattestigninger fra Mette Frederiksen. Og der er slet ikke brug for en coronaskat oveni, lyder det fra cheføkonomen.
Mads Lundby Hansen påpeger, at den danske økonomi generelt er sund, takket være reformer fra borgerlige regeringer. Derfor er der slet ikke behov for en coronaskat til at betale den massive regning efter nedlukningen af Danmark, siger han.
– Som følge af de borgerlige regeringers reformer er de offentlige finanser nemlig så bundsolide, at de kan absorbere coronagælden uden at der efterfølgende skal udstikkes en regning til danskerne.
– De offentlige finanser er overholdbare svarende til 1 procent af BNP. Det indebærer, at staten på længere sigt oparbejder en stor formue. Dermed er der rigelig råd til at de offentlige finanser kan absorbere coronastødet til de offentlige finanser. Selv når man indregner den ekstra gældsstiftelse som følge af cooronakrisen vil vi have overholdbare offentlige finanser.
– Jeg opfatter SF’s forslag som et misundelsesforslag. Nogle virksomheder og personer er kommet godt gennem corona og nu skal de straffes via højere skat. Det er ren jantelov og rigtig dårligt for dansk økonomi og arbejdspladser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?