Snart har 200.000 danskere fået stikket: Så mange har oplevet bivirkninger

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Stadigt flere danskere bliver vaccineret mod covid-19. Her er et overblik over de indrapporterede bivirkninger.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Over 186.000 danskere, svarende til Odenses befolkning, er nu blevet vaccineret med Pfizers betinget godkendte vaccine Comirnaty mindst en gang. Heraf har halvdelen fået begge stik med vaccinen.
755 personer har fået bivirkninger, og de fleste er ikke alvorlige, men milde og forbigående. Disse bivirkninger skyldes vaccinen, vurderer Lægemiddelstyrelsen.
13 dødsfald
Det er ifølge Lægemiddelstyrelsen “mindre sandsynligt”, at de værste bivirkninger – nemlig 13 dødsfald – skyldes vaccinen.
Indblik har tidligere beskrevet, at der allerede den 13. januar var sket 11 dødsfald i forbindelse med covid-19-vaccination, så denne meget alvorlige ikke-bivirkning er aftaget kraftigt. På daværende tidspunkt var 100.000 danskere vaccineret en gang.
De fleste indberettede formodede bivirkninger ved både 1. og 2. vaccination er ikke-alvorlige og omhandler smerte ved indstiksstedet, hovedpine, utilpashed og feber.
Der har dog også været alvorlige bivirkninger, skriver Lægemiddelstyrelsen:
– Som ved alle vaccinationer er der en lille risiko for sjælden forekomst af kraftige allergiske reaktioner, herunder såkaldte anafylaktiske reaktioner, som kan være alvorlige og føre til livstruende situationer, hvis de ikke behandles omgående.
Der er 34 indberetninger om kraftige allergiske reaktioner, og de har alle været forbigående.
I 27 tilfælde krævedes behandling og efterfølgende observation på stedet eller på hospitalet. I 12 tilfælde var der tale om egentlige anafylaktiske reaktioner og de opstod alle efter første vaccine.
Ifølge Patienthåndbogen er en anafylaktisk reaktion det samme som “allergisk shock” nemlig en voldsom reaktion på f.eks. medicin, fødevarer eller dyre- eller insektgift, som man er allergisk overfor. Det er livstruende at få et anfald, og man skal behandles med det samme. De hyppigste årsager er penicillin eller insektstik, og symptomerne er kløe, slaphedsfornemmelse, svimmelhed eller angst.
Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz anbefaler folk, at de taler med deres læge, hvis de før har haft alvorlige anafylaktiske reaktioner, før man lader sig vaccinere mod covid-19, udtaler han til DR.
Chef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen tilføjer:
– Og så skal man altid afveje risikoen for vaccinebivirkninger over for risikoen for at blive syg, hvis man ikke vaccineres.
En anden vaccine på markedet, Moderna er blevet injiceret i 2600 borgere og foreløbig har der været 17 indberetninger om bivirkninger, hvoraf femten er behandlet.
Alle indberetninger er ikke-alvorlige og omhandler hovedsageligt kendte, milde og forbigående bivirkninger som f.eks. smerte ved indstiksstedet, utilpashed, kvalme, opkastning og muskelsmerter.
Betinget godkendt vaccine
Biontech/Pfizers vaccine omtales som regel i medierne som “godkendt”, men den er helt præcist ”betinget” godkendt.
Lægemiddelstyrelsen skriver følgende på deres hjemmeside:
– Den 21. december 2020 fik Pfizer/BioNTechs COVID-19-vaccine (Comirnaty) som den første i EU en betinget markedsføringstilladelse. Vaccinen er godkendt til personer over 16 år til forebyggelse af COVID19 forårsaget af Coronavirus (SARS-CoV-2), skriver Lægemiddelstyrelsen og fortsætter:
– De data, der ligger til grund for den betingede godkendelse af Pfizer/BioNTechs COVID-19-vaccine, inkluderer nøje evaluering af sikkerheds- og effektdata fra et dobbeltblindet lodtrækningsforsøg og placebokontrolleret fase 3-forsøg med vaccinen på ca. 44.000 forsøgsdeltagere – dvs. et forsøg, hvor man har trukket lod om, hvem der får vaccinen, og hvem der får placebo med lige mange i hver gruppe. Der blev givet to doser med tre ugers mellemrum. Forsøget er stadig i gang.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?