Socialdemokratiet i overraskende holdningsskifte: Vil måske sænke topskatten

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen lovede før valget, at Socialdemokratiet ikke ville lægge stemmer til skattereformer, som sænker topskattesatsen.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Men efter et ønske om en topskattesænkning fra Sofie Carsten Nielsen (R) og Søren Pape Poulsen (K) vil Socialdemokratiet alligevel ikke afvise idéen. Og det er nye toner fra regeringspartiet.

I 2016 under skatteforhandlingerne blev Mette Frederiksen adspurgt til, om hun ultimativt kunne garantere aldrig at lægge stemmer til en skattereform, som vil sænke topskattesatsen.

Til det svarede Mette Frederiksen et klokkeklart ”ja”. Hun fastslog det som et ”ultimativt” krav, at topskattesatsen ikke skulle sænkes.

Mette Frederiksen og co. sagde også på daværende tidspunkt endegyldigt nej at lægge stemmer til en hævning af topskattegrænsen.

Det skriver Berlingske.

Men nu lader det til, at Socialdemokratiet ikke længere føler sig bundet af deres forhenværende løfter. 

Et fælles udspil fra støttepartiet De Radikales formand Sofie Carsten Nielsen samt De Konservatives formand Søren Pape Poulsen får nemlig S-regeringen til at revurdere det, som de førhen kunne afvise endegyldigt.

De to partiledere er gået i fælles front om et udspil, der har til formål at sikre danske virksomheder tilstrækkelig arbejdskraft. 

Udspillet indeholder bl.a. et forslag om at hæve topskattegrænsen med 44.000 kroner, så den vil ende på 589.800 kroner. Det vil forårsage, at 100.000 færre danskere skulle betale topskat.

Og ifølge S-ordfører Christian Rabjerg Madsen vil Socialdemokratiet imødekomme forslaget med ”et åbent sind”.

– Det er velkendt, hvad Socialdemokratiets holdning er til topskat. Det er ikke noget, vi selv har foreslået, men det er vigtigt at sige, at vi står foran nogle meget grundlæggende og vigtige reformdrøftelser, og der er det vigtigt fra vores side at bevare et åbent sind, siger Christian Rabjerg Madsen i et interview med Berlingske.

– Så det er ikke jeres idé, siger du, men du afviser ikke noget på forhånd?, spørger Berlingske, hvortil S-ordføreren bekræfter at det netop er sådan, hans svar skal tolkes.

[adning id="17957"]

Fik du læst?