“Socialdemokratisk minister-populisme”: Hård kritik af erhvervsministers angreb på “grådige banker”

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Cheføkonom beskylder overfor Indblik erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at “score billige point”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har skabt stor debat med et Facebook-opslag, hvor han i hårde vendinger kritiserer de danske banker for at opkræve negative renter.

Ministeren mener, at bankerne – som han kalder for “grådige” – skal stoppe med at lade danskerne “betale penge for at have deres egne penge stående i banken”.

Angrebet på bankerne har skabt overskrifter i mange medier, og flere har erklæret sig enige i erhvervsministerens kritik.

Men der er bare ét problem, påpeger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra tænketanken Cepos overfor Indblik: ministeren kritiserer nemlig bankerne for de negative renter, som de er nødt til at tage. 

Og selvom ministeren formentlig godt ved dette, angriber han alligevel bankerne.

Det får nu Mads Lundby Hansen til at beskylde erhvervsministeren for at gøre sig skyldig i “socialdemokratisk minister-populisme”.[/vc_column_text][vc_column_text]

GRÆNSEN FOR NEGATIVE RENTER I BANKEN ER NÅET: Det kan ikke blive på denne her måde. Bankerne nærmest snubler over…

Slået op af Simon KollerupMandag den 26. april 2021

[/vc_column_text][vc_column_text]“Hvor er det lavt”

– De danske bankers negative renter skyldes, at ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) og den danske nationalbank har sænket renten til et negativt niveau. Når danskerne sætter deres penge i banken, så skal bankerne efterfølgende sætte pengene i Nationalbanken og der er renten negativ. 

– Den regning sender bankerne nu videre til kunderne. På helt samme måde som, når prisen stiger på mel, så stiger prisen på rundstykker hos bageren, siger Mads Lundby Hansen til Indblik.

Mads Lundby Hansen mener, at ministeren bør vide bedre end at “score billige point” ved at angribe bankerne på misvisende grundlag.

– Ovenstående har Kollerup fået forklaret af sine embedsmænd. Alligevel går han ud med det populistiske budskab. Formentlig fordi bankerne er upopulære og han ad den vej kan score nogle billige point i folkedybet. Hvor er det lavt, lyder det fra cheføkonomen.

Skadelig logik

Erhvervsminister Simon Kollerup skriver i sit Facebook-opslag, at det bliver “for grådigt”, når bankerne trods overskud tager negative renter.

– Grænsen er nået. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere, lyder det fra ministeren.

Men mens overskuddet hos de 17 største bank- og realkreditkoncerner i Danmark i 2020 udgjorde 24 milliarder kroner, var alene Novo Nordisk overskud på 42 milliarder kroner.

Følger man Simon Kollerups logik, bør Novo Nordisk således også tvinges til at sænke prisen på deres medicin, lyder det fra cheføkonom Mads Lundby Hansen.

– Kollerups logik er at bankerne ikke må tage negative renter fordi bankerne har milliardoverskud. Ud fra den logik skal han jo også pålægge Novo at sænke priserne på deres medicin. De har jo et større overskud end de 17 største banker tilsammen. 

– Ligesom det er skadeligt, når politikere blander sig i prisdannelse i bankerne så er det også skadeligt hvis man blander sig i prisdannelsen på insulinprodukter, siger han til Indblik.

Erhvervsminister Simon Kollerup vil “indkalde” Finans Danmark, bankernes interesseorganisation, til et møde om sagen.

Ulrik Nødgaard, formand for Finans Danmark, har på forhånd været ude med en kritik af erhvervsministeren, som han mener er ude på et skråplan.

– Min fantasi rækker ikke til, at Folketinget skal sidde og lovgive om priser i en bestemt virksomhed. Det ville være uhørt, siger han til TV2.

Indblik arbejder på at få en kommentar fra erhvervsministeren.

[adning id="17957"]

Fik du læst?