Spekulationerne er i gang på Christiansborg: Trykker Mette Frederiksen snart på valgknappen?

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Rød blok anført af Socialdemokratiet fører i øjeblikket stort i meningsmålingerne. Derfor kan det blive fristende for Mette Frederiksen at udskrive et valg før tid. 
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
På Christiansborg har man øjnene rettet mod én særlig dato. Den 16. november. Flere er nu begyndt at spekulere i, om statsminister Mette Frederiksen kan finde på at udnytte coronakrisen til at udskrive et tidligt folketingsvalg i forbindelse med det kommunal- og regionalvalg, der i forvejen finder sted på denne dato.
Det skriver politisk analytiker Lars Trier Mogensen i en analyse på Altinget.dk.
Spekulationer grunder sig i, at rød blok – og særligt Socialdemokratiet – for tiden står endog meget godt i meningsmålingerne.
Samtidig står Venstre til historisk dårlige resultater i de seneste meningsmålinger, ligesom partiet fortsat er præget af interne stridigheder og den kommende rigsretssag mod Inger Støjberg. 
Med målinger, hvor både De Konservative og Nye Borgerlige er større end Venstre, er der pludselig opstået tvivl om, hvem der skal være den borgerlige statsministerkandidat ved næste folktingsvalg. 
Og netop derfor “kan et efterårsvalg virke fristende” for Mette Frederiksen skriver Lars Trier Mogensen.
– I de næste mange måneder er dramaet trukket ud af dansk politik, for lige nu er det kun et spørgsmål om, hvor stærkt Mette Frederiksen står som statsminister – og hvornår hun udnytter situationen til at befæste sin enestående magtposition med et nyvalg. Den mulige valgdato, som de fleste på gangene på Christiansborg spekulerer i, er 16. november, hvor vælgerne alligevel skal til kommunal- og regionsrådsvalg, skriver han.
Selvom et efterårsvalg ifølge Lars Trier Mogensen kan blive “et nådesstød” til Jakob Ellemann-Jensen og Venstre samt Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, er det ikke sikkert, at Mette Frederiksen trykker på valgknappen.
Det kan nemlig også være, at hun og hendes socialdemokratiske kompagnoner blot læner sig tilbage og ser på, mens de to vingeskudte borgerlige mastodonter Venstre og DF kæmper deres egne kampe.
– Med 867 dage til 5. juni 2023, hvor der senest skal være udskrevet nyvalg til Folketinget, er status quo derfor det mest tillokkende scenario for Mette Frederiksen, skriver Lars Trier Mogensen.
– Som krisen kradser i Venstre og Dansk Folkeparti er der dog intet, som tyder på, at Socialdemokratiet ikke også vil kunne vinde overbevisende om to år, og imens trække pinen i langdrag for de borgerlige partier, der kun synes at være i begyndelsen af en langstrakt febervildelse.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?