Stadig flere anerkender: E-cigaretter skader mindre

Tidligere socialoverlæge i Københavns Kommune Peter Ege: Med e-cigaretterne slipper jeg for tjæren i tobakken.
Screenshot: Hans Reitzels Forlag via YouTube

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Stadig flere anerkender: E-cigaretter skader mindre

Tidligere socialoverlæge i Københavns Kommune Peter Ege: Med e-cigaretterne slipper jeg for tjæren i tobakken.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
De danske sundhedsmyndigheder anerkender ikke, at det kan være mindre skadeligt for rygerens helbred at skifte almindelige cigaretter ud med e-cigaretter. Men det er ikke desto mindre, hvad Peter Ege, tidligere socialoverlæge i Københavns Kommune, netop har gjort. Peter Ege har i sit mangeårige arbejde med behandling af stofmisbrugere været kendt for mene, at det oftest er vigtigst at bruge sin sunde fornuft. Og kan siger til Indblik.net:
”Jeg ved, at jeg har så svag karakter, at jeg ikke kan holde op med at ryge. Selv om der måske ikke er så megen evidens, der siger, at e-cigaretter er mindre skadelige end almindelige cigaretter, så ved jeg i hvert fald, at jeg slipper for tjæren, når jeg ryger e-cigaretter.”
Og det er han tilfreds med. E-cigaretterne dækker hans rygebehov.
Peter Ege mener, at sundhedsmyndighederne skal søge evidens for, hvilke stoffer der faktisk er i e-cigaretterne, og derefter vurdere deres skadelige virkninger.
Det er man begyndt på i andre lande. Det fremgår bl.a. af en rapport, som tænketanken Institute for Competitiveness (I-com) fremlagde til brug til en konference i Europa-Parlamentet med titlen ’What Role Can The European Parliament Play in Europe’s Beating Cancer Plan?’ Konferencen blev holdt i slutningen af september.
Et af afsnittene i rapporten handler om ’Tobacco consumption – harm reduction policies and best practices’.  Heraf fremgår, at sundhedsmyndighederne i en række lande anerkender e-cigaretter som et effektivt middel til at hjælpe rygere til at stoppe. De britiske sundhedsmyndigheder, National Health Service, har ifølge rapporten udsendt vejledning til, hvordan e-cigaretter kan hjælpe folk til at stoppe med at ryge. Lægernes organisation, Royal College of Physicians, har samme anbefaling, ligesom det tyske risikovurderingsinstitut BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung) og Frankrigs økonomisk-, social- og miljøråd, CESE.
I Storbritannien taler man om, at e-cigaretter i fremtiden kan få licens hos Medicines and Healthcare Products Regulary Agency (MHRA), hvis de kan leve op til de krævede kvalitets- og sikkerhedskrav. Og ifølge I-Com rapporten er tobaksindustrien i Storbritannien begyndt at investere i produkter, som kan leve op til medicinalindustriens standarder. Industrien er ifølge rapporten ”nødt til at imødekomme rygernes behov, hvad der indebærer at finde sikrere, men alligevel tilfredsstillende alternativer til cigaretter. Men de er ikke interesseret i, at deres produkter bliver ”over-medicinske”, fordi rygerne ikke betragter sig selv som syge og derfor ikke ønsker medicin. Men ikke desto mindre har flere selskaber tilkendegivet, at de arbejder på at fremstille rygeprodukter, som holder sig inden for de sikkerheds- og kvalitet-standarder, som gælder inden for medicinindustrien.
I-Coms rapport omtaler også et stort forsøg, som viser, at e-cigaretter er velegnet som middel til rygestop.  En undersøgelse fra 2019 over et år fandt, at dobbelt så mange rygere havde held til at stoppe med at ryge, hvis de brugte e-cigaretter i stedet for farmaceutiske nikotinprodukter. Data er indsamlet i både USA og Storbritannien.  E-cigaretrygerne havde 1,63 gange større chance for at stoppe end rygere, som forsøgte med farmaceutiske produkter, og 1,61 gange større chance end dem, som holdt op uden hjælp.
Ifølge et studie offentliggjort af franske sundhedsmyndigheder holdt 700.000 rygere op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter. Det franske nationale akademi for medicin siger således direkte, at e-cigaretter er mindre farlige end cigaretter og derfor at foretrække for rygere.
Billedet på forsiden er et screenshot fra Hans Reitzels Forlag på YouTube i forbindelse med Peter Eges bog om stofmisbrug.  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6981″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8593″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9551″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?