Statslig IT-fejl skaber hul i systemet: Coronasmittede borgere kan snyde sig til gyldigt coronapas

En fejl i appen MinSundhed gør det muligt for coronasmittede at snyde med coronapasset. Sundhedsministeriet oplyser, at en løsning er på vej.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Er du vaccineret, tidligere smittet eller testet negativ for nyligt, har du to muligheder for at fremvise dit coronapas – nemlig ved brug af appen Coronapas eller appen MinSundhed.

Får du en positiv coronatest forsvinder det gyldige coronapas fra Coronapas-appen, men dette er lige nu ikke tilfældet med appen MinSundhed.

Det skriver det statsejede medie DR.

Det forholder sig nemlig sådan, at hvis du får en positiv test, så kan du lige nu – hvis du er vaccineret – alligevel godt vise et gyldigt coronapas ved brug af MinSundhed-appen.

Grunden til dette er, at MinSundhed tillader dig at vælge at vise coronapas på baggrund af enten coronatest, tidligere smitte eller vaccination.

Du kan derfor, hvis du er vaccineret, altså ”snyde” og på trods af eventuel smitte fremvise et gyldigt coronapas, hvis du vælger sidstnævnte mulighed.

Sundhedsministeriet har på baggrund af en henvendelse fra DR udtalt, at de vil implementere en spærring på MinSundhed, og uddyber:

– Da antallet af vaccinerede borgere, der tester positiv er stigende som følge af den aktuelle smitteudvikling, har det givet anledning til at genoverveje coronapasløsningerne, og derfor vil der nu blive implementeret en spærring på MinSundhed, så man ikke kan hente sit coronapas efter gennemført vaccination i 14 dage efter, at man har fået en positiv PCR-test.

Spærringen er dog ikke trådt i kraft endnu, og det vides ikke præcis, hvornår at den gør det.

En 27-årig er tidligere blevet idømt halvandet års fængsel for særlig grov dokumentfalsk, efter at han havde fabrikeret i alt 49 falske coronapas på bestilling, skrev Østjyllands Politi i starten af november i år.

Det fremgår dog ikke, om der ved brug af denne nyopdagede fejl i MinSundhed kan være grundlag for straf, da det er en fejl i myndighedernes systemer.

[adning id="17957"]

Fik du læst?