Tulle-portræt er en fest at læse

Der er spændende nyt i aktuel Thulesen Dahl-biografi. ’Kong Kristian – mennesket, magten og faldet’ er en af tidens oplagte bogudgivelser for de politisk vakte.
Foto: PeoplesPress

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tulle-portræt er en fest at læse

Der er spændende nyt i aktuel Thulesen Dahl-biografi. ’Kong Kristian – mennesket, magten og faldet’ er en af tidens oplagte bogudgivelser for de politisk vakte.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”2337″ img_size=”200×40″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Det er ikke en biografi helt i gængs forstand, Kaare Hanghøj Johansen og Kristian Brårud Larsen har skrevet om Kristian Thulesen Dahl, udgivet af PeoplesPress. Det er ikke en rejse ind i sjælen hos ’Kong Kristian’ af Dansk Folkeparti. Nej, det er mandens politik, der er i fokus her. Vi hører om manden indirekte ved at høre om hans gerning i et ikke-kronologisk hændelsesforløb med vægt på kongens fald. Og det virker; jeg er underholdt på de fleste af de 264 sider, hvor værket bliver stadig bedre undervejs.
Centralt er som sædvanlig, at en politisk bog skal byde på nyt stof, og det foregår her. Det gælder ikke mindst Morten Messerschmidts ambitioner om at blive partileder før eller siden. Siden denne information er gået medierne rundt i dagene inden udgivelsen, vælger jeg dog her at fokusere på andre aspekter.
Det vigtigste for mig var, hvordan det gik for sig i 2015, dengang Dansk Folkeparti trods stor fremgang ved valget alligevel ikke tog plads i Lars Løkke Rasmussens comeback-regering – et tema, Løkke selv forbigik i sin nylige bog, men som vi nu bliver klogere på alligevel. Jo, man havde hørt, at det overvejende havde med grænsekontrol at gøre. Men jeg har ikke tidligere set det underbygget og uddybet i detaljer som her.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9503″ img_size=”200×323″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Fine detaljer, nødvendig diskretion
Der er også spændende ting om kommunalvalget 2017 og Dansk Folkepartis lige ved-og-næsten-borgmesterposter, der ville have ændret på fortællingen om et parti i tilbagegang, hvis indfriet. Og som ville have medført en anden KL-formand end den p.t. siddende.
Dertil kommer en mængde relativt mindre, men spøjse historier, som f.eks. en lokal kioskejers indflydelse på storpolitik. Eller noget rod i Dansk Folkepartis Ungdom, som i årevis har været effektivt ude af offentlighedens søgelys – den disciplin behersker de unge også.
Helt små, men alligevel sigende detaljer har fanget skribenternes opmærksomhed. Som når kongesangens Kong Christian undergår en subtil ændring til Kong Kristian, eller en af partiets mere perifere typer annoncerer sin kandidatur som fiskeriminister.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Jeg kan godt nok ikke følge relevansen af, hvor mange penge Thulesen Dahl har tjent i sit job eller sparet på sin bil ved hjælp af en helt lovlig afgiftsfinte. Men for det meste byder bogen på fine observationer, som er med til at fortælle den sigende historie om den særprægede forsamling, der er Dansk Folkeparti – og dermed også om Thulesen Dahl, uadskillelig som han er fra partihistorien. Indtil videre.
Forfatterne har naturligvis benyttet sig af anonyme kilder, omkring 100 af slagsen. Det indebærer i sagens natur, at man ikke som læser kan vurdere en oplysning ud fra kilden. Selv hvis man kan gætte det, kan man stadig ikke vide, hvor mange andre kilder har bekræftet oplysningen.
Det kan dog udelukkes, at bogens basis er løse rygter fra fjerde række. Der har været tale om privilegeret adgang til magtens top, nogle gange underbygget med hård dokumentation. Jeg tror på, at Johansen og Larsen ikke har labbet hvad som helst i sig ukritisk. Derfor køber jeg i det væsentlige præmissen. Som man også er nødt til, hvis man vil læse denne genre bøger, som dårligt lader sig skrive anderledes. Og så læser man dem derefter.
Lidt for lidt perspektivering
Min største anke ved bogen er derfor en anden, nemlig at skribentparret virker fraværende i deres egen bog. Kendetegnende har den ikke et forord, der bl.a. kunne være kommet ind på kaldet til at skrive bogen, ej heller et konkluderende afsnit, der f.eks. kunne perspektivere de forskellige opfattelser af, hvad det vil sige at være et borgerligt parti for borgerlige vælgere – eller anden opsummering på, hvad vi lige har læst.
De metodiske overvejelser optræder først i et kort efterord, hvilket er en fejl; meningen med en varedeklaration er at gå forud for nydelsen af varen. Således havde jeg haft nemmere ved at acceptere bogens hyppige brug af direkte tale, hvis jeg på forhånd havde læst forfatternes forbehold i den forbindelse. Mest af alt savner jeg de refleksioner på tværs af kildenettet, som kun forfatterne selv vil være i stand til. Var der f.eks. ikke nogen blandt 100 kilder, som havde forskellige erindringer eller fortolkninger af hændelser?
Tilbage står stadig: Historien om Kong Kristian og hans fald er en stærk kandidat på listen over de mest medrivende bøger i tiden. Som en bedre krimi bladrer man ivrigt, sjældent helt sikker på, hvad der sker på næste side. Og modsat en krimi går jeg stadig ud fra, det er virkeligheden, jeg læser om – eller cirka så tæt på virkeligheden, som man realistisk kan komme.
’Kong Kristian – mennesket, magten og faldet’s kvalitet er naturligvis også til ære for PeoplesPress, som i foråret gik galt i byen med en biografi. Nu lader det til, at forlaget er kommet stærkt tilbage i rollen som udgiver af vedkommende læseoplevelser. Også i det lys er bogen glædelig.
’Kong Kristian – mennesket, magten og faldet’ udkom 21. september 2020 på PeoplesPress. Forfatterne Kaare Hanghøj Johansen og Kristian Brårud Larsen arbejder til daglig som journalister på henholdsvis Vejle Amts Folkeblad og Ekstra Bladet.  [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5357″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9066″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9166″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?