Tysk domstol underkender kønstvang på valglister

Det var i strid med forfatningsretten, da delstaten Brandenburg satte krav til forskellige køns placeringer på stemmesedlen. Det fastslår aktuel afgørelse fra delstatens domstol. 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tysk domstol underkender kønstvang på valglister

Det var i strid med forfatningsretten, da delstaten Brandenburg satte krav til forskellige køns placeringer på stemmesedlen. Det fastslår aktuel afgørelse fra delstatens domstol. 
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Et identitetspolitisk tiltag i Brandenburg, den tyske delstat rundt om Berlin, er nu eftertrykkeligt skudt ned, efter det er underkendt ved retten i Potsdam. Med en Paritätsgesetz – en ligestillingslov – ville politikerne sørge for, at partierne opstillede et vist antal kandidater af begge køn, idet mænd og kvinder skiftevis skulle efterfølge hinanden på listen. Håbet var, at det ville sikre flere kvinder i politisk embede.
Retten gav imidlertid medhold til de to partier Alternative für Deutschland og NPD, som havde klaget over reglerne, der skulle gælde for valg i delstaten fra og med 2024. Deres klage var støttet af andre parter som Piratpartiet og det liberale partis FDP’s ungdomsorganisation. Klagerne vandt, fordi sådan et regelsæt er et uacceptabelt indgreb i partiernes ret til selv at vælge kandidater, lød konklusionen fra dommerne.
Ud over principielle betragtninger konstaterede dommen blandt andet, at et fravær af kvindelige kandidater reelt ville forhindre mænd i at stille op. Det ville særligt have været et problem for et parti som NPD, i og med at mænd er klart overrepræsenterede blandt politisk aktive på højrefløjen. Det officielle Brandenburg led dermed også nederlag i påstanden om, at reglen var uproblematisk, fordi den gjaldt ligeligt for alle.
Resultatet er et stort nederlag for Brandenburgs planer om at være kønspolitisk foregangsland. Dommen lagde sig i forlængelse af en relateret afgørelse fra delstaten Thüringen i sommer, der også endte i et retsligt nederlag for den såkaldt rød-rød-grønne regering. På den baggrund er der en forventning blandt iagttagere, at lignende planer i andre delstater nu bliver skrinlagt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1409″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5325″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7408″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?