Ungarn forbyder formidling af LGBT-materiale til børn

Ungarn forbyder formidling af LGBT-materiale til børn

Ungarns parlament har vedtaget lovgivning, der forbyder formidling af indhold, der vurderes at fremme homoseksualitet til børn under 18 år.

Det gælder også i reklamer.

Landets premierminister, Viktor Orban, har igennem sin regeringstid indskrænket rettighederne for homoseksuelle og andre minoriteter.

Det er blevet stærkt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer og oppositionspartierne i landet.

Parlamentet vedtog eksempelvis i maj sidste år en lov, der forhindrer transpersoner i at skifte køn i deres officielle papirer.

Orbans parti, der hedder Fidesz, har koblet det nye forbud til en lov, der skal straffe pædofile hårdere. Den lov er støttet af mange partier, hvorfor det har været svært for dem at stemme imod den nye lov.

Siden 2010 har Victor Orban været ved magten i Ungarn. Han blev senest genvalgt i 2018. Næste valg i landet er i 2022.

Den nye lov har fået kritikere til at samle sig foran parlamentsbygningen i Budapest. De mener blandt andet, at loven fejlagtigt kobler homoseksualitet og pædofili sammen.

I menneskerettighedsorganisationen Amnesty International ser man meget kritisk på den nye lov.

– Det er en virkelig sørgelig dag. En homofobisk lov er vedtaget i Ungarn med et kæmpestort flertal, siger Helle Jacobsen, der er programleder for køn i Amnesty International.

Hun mener, at det vil føre til en stigning i homofobi og overgreb på LGBT-personer i Ungarn.

– Det er rigtig bekymrende for unge LGBTI-personer og unge mennesker i Ungarn generelt, fordi det her forslag forbyder undervisning om homoseksualitet, kønsidentitet og andre relaterede emner, siger hun.

Hun mener, at der ligger et stort ansvar hos EU, og at hun håber, at den danske regering vil sørge for, at det bliver løftet i EU.

Helena Dalli, der er ligestillingskommisær i EU, siger, at den nye lov kan føre til sanktioner mod Ungarn.

– Beskeden er, at hvis du ikke opretholder EU’s værdier om demokrati og ligestilling, så er du ikke berettiget til at modtage penge til dit projekt, siger hun.

Sanktionerne kan betyde, at Ungarn ikke kan få EU-midler til at finansiere projekter i landet. Sidste år valgte EU eksempelvis at tilbageholde finansiering til et projekt om venskabsbyer i Polen. Det skete på grund af landets LGBT-fri regioner.

/ritzau/Reuters

[adning id="17957"]

Fik du læst?