UPS! Nu ansættes der igen i det offentlige – det skader Danmarks økonomi

Den store fremgang i beskæftigelsen i Danmark, som har fundet sted siden 2013, er næsten udelukkende sket i den private sektor.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

UPS! Nu ansættes der igen i det offentlige – det skader Danmarks økonomi

Den store fremgang i beskæftigelsen, som har fundet sted siden 2013, er næsten udelukkende sket i den private sektor.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
I perioden mellem 2014 og 2017 er der i gennemsnit kommet 40.000 flere i arbejde i den private sektor, mens antallet af offentligt ansatte er forblevet uændret. Det er en god samfundsøkonomisk udvikling i et land, der i forvejen har det næsthøjste offentlige forbrug, efter Sverige, blandt verdens udviklede lande — statistik fra OECD, hvor man måler offentligt forbrug i forhold til bruttonational-produktet, BNP
Men nu ansættes der igen i den offentlige sektor. Ifølge en analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har lavet, er der i 2018 blevet ansat 6000 flere i det offentlige, mens stigningen i den private sektor er på godt 30.000.
For dansk økonomi er det dårligt nyt. Den private sektor har i forvejen svært ved at skaffe arbejdskraft nok til at effektuere sine ordrer, og når det offentlige begynder at konkurrere om arbejdskraften, stiger udsigterne til en overophedning af økonomien. Både i industrien og i byggeriet er indikatorerne nu på samme niveau som de var inden finanskrisen i 2009, hvor dansk økonomi var overophedet. Den gang kostede det ca 160.000 job.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?