USA vil have global “minimumsskat”

Carolyn Kaster/Ritzau Scanpix
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]USA vil arbejde sammen med G20 – de største økonomier i verden – om at sætte en global bundgrænse for selskabsskatter.

Det siger USA’s finansminister, Janet Yellen, i en tale, hun har holdt mandag i Chicago Council of Global Affairs.

Forslaget kommer kun få dage efter, at præsident Joe Biden har meddelt, at han vil sætte selskabsskatten op i USA.

– Sammen kan vi bruge en global minimumsskat til at sikre, at den globale økonomi har det godt baseret på en mere ens spillebane i forhold til beskatningen af de multinationale selskaber, siger Yellen.

Hun mener, at den forbundne globale økonomi har “ledt til et 30 år langt ræs mod bunden, når det gælder niveauet for selskabsskatter”.

Tidligere præsident Donald Trump sænkede den amerikanske selskabsskat fra 35 procent til 21 procent. Biden foreslår, at den sættes op igen til 28 procent.

Tidligere statsminister Helle Thorning Schmidts (S) regering nedsatte i 2013 den danske selskabsskat fra 25 procent til 22 procent. Hun sagde dengang, at hun var klar til at sænke den yderligere, hvis andre lande gik den vej.

Den danske selskabsskat ligger omkring det gennemsnitlige niveau i EU. Men for Europa er der stor spredning. Irland opretholder således en selskabsskat på 12,5 procent, hvilket har mødt kritik fra andre EU-lande.

Yellen siger i sin tale, at for at sikre, at virksomheder og økonomier kan forblive konkurrencedygtige, så må regeringer sikre, at de”har stabile skattesystemer, der sikrer tilstrækkelige indtægter til at investere i vigtige offentlige goder og nok til at modgå kriser”.

Man må sikre, at alle borgere på fair vis er med til at betale regningen, mener hun.

/ritzau/AFP[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.