Venstre-politiker tager fiskernes parti i sag om overvågning

Videoovervågningen af erhvervsfiskerne i Kattegat bør sættes i bero, indtil fiskeriministeren har fundet en mindelig løsning med fiskerne, siger Torsten Schack Pedersen (V) til SN.dk.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Venstre-politiker tager fiskernes parti i sag om overvågning

Videoovervågningen af erhvervsfiskerne i Kattegat bør sættes i bero, indtil fiskeriministeren har fundet en mindelig løsning med fiskerne, siger Torsten Schack Pedersen (V) til SN.dk.

Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net

Stemningen mellem erhvervsfiskerne i Kattegat på den ene side og fiskeriminister Mogens Jensen (S) og Fiskeristyrelsen på den anden er fortsat på frysepunktet. Det skyldes den kamerovervågning af fiskerne, som blev vedtaget i december 2019 og indført i slutningen af maj for at føre kontrol med, hvor mange fisk, der henholdsvis tages ombord og smides ud igen.

Nu får fiskerne politisk støtte fra Venstre-politikeren Torsten Schack Pedersen, der til SN.dk udtaler, at han helst ser en mindelig løsning på den anspændte situation.

”Jeg har den grundlæggende opfattelse, at vi står i en konfliktsituation i dansk fiskeri. Enten kan vi blive ved med at grave grøfter, eller også kan vi arbejde konstruktivt for at finde en løsning. Jeg synes, at ministeren skal sætte sig for bordenden og finde den løsning,” udtaler han.

Kampen ser dog ud til at være op ad bakke. Socialdemokratiets fiskeriordfører Kasper Roug afviser, at kameraordningen overhovedet har til formål at overvåge fiskerne, men at det alene drejer sig om at kontrollere, hvilke fisk der tages ombord, og hvilke der smides ud igen.

”Kutteren er fiskerens andet hjem”

Erhvervsfiskerne skal heller ikke se til forskningsmiljøet for støtte. For nylig offentliggjorde Københavns Universitet resultaterne af en undersøgelse, der slår fast, at kameraovervågningen er forbundet med flere fordele end ulemper – i hvert fald, hvis man er i stand til at se bort fra moralske overvejelser og fiskernes ubehag ved konstant at blive overvåget, mens de udfører deres arbejde.

”Vores resultater viser, at dokumentationen med kamera er med til at sikre, at fiskerne overholder reglerne. Teknologien sikrer en bedre og mere detaljeret registrering af fisk, og ser ud til at have en positiv effekt på, hvor mange fisk, der smides ud,” siger Heidrikur Bergsson, der er Ph.d. på Biologisk Institut, Københavns Universitet til universitetets egen hjemmeside.

Netop følelsen af mistillid og af at få deres privatliv krænket er dog fortsat alfa og omega for fiskerne selv, og hverken forskningsresultater og tal kommer næppe til at ændre på den anke.

”For os handler det i høj grad om fiskerens ret til sit eget fartøj. Vi kalder det gerne fiskerens andet hjem, mange fiskere bruger mindst lige så lang tid ombord, som de er hjemme. Derfor er det her ekstra grænseoverskridende for os. Det kan være, du kan skjule ansigter på filmen, men når man kender fartøjet og dansk fiskeri, er der reelt ingen anonymitet for fiskerne,” har formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, tidligere udtalt til Indblik.net.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7589″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7836″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8370″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?