[vc_row][vc_column][vc_column_text]En udmelding fra statsminister Mette Frederiksen (S) har fået Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund til at undre sig.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
– Vi kan tage de ældre elever tilbage i skolen, når vi har en fuldstændig epidemikontrol og er nået længere frem i 2021.
Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da hun i dag besøgte Allerslev Skole i Lejre på Midtsjælland i dag. På Allerslev Skole – og i skoler i resten af landet – fik eleverne i 0. til 4. klasse langt om længe lov at komme tilbage i klasseværelserne.
Men Mette Frederiksen ville altså ikke fortælle, hvornår de ældre elever kan forvente at være tilbage på skolebænken. Ja, hun vil ikke engang uddybe, hvad “fuldstændig epidemikontrol” betyder.
Det får Nye Borgerliges partiformand Pernille Vermund til at undre sig så meget, at hun mistænker statsministeren og hendes regering for snarere at ville opnå “fuldstændig borgerkontrol” end “fuldstændig epidemikontrol”.
– På baggrund af de seneste ugers smittetal og den fortsat ekstremt hårde nedlukning, så sidder man unægteligt tilbage med en fornemmelse af, at regeringen sætter lighedstegn mellem “fuldstændig epidemikontrol” og “fuldstændig borgerkontrol”, skriver hun i et Facebook-opslag.
– På Læsø, Ærø og Samsø er ingen blevet smittet den seneste uge. I Lemvig og på Bornholm har der kun været en enkelt smittet den seneste uge. Og i Silkeborg, Viborg, Favrskov, Skive, Tønder, Aabenraa, Middelfart, Nordfyn og Guldborgsund har færre end 20 per 100.000 (som oprindeligt var grænsen for, hvornår man havde styr på epidemien) været smittet den seneste uge, skriver Pernille Vermund og spørger:
– Er der nogen, der kan fortælle mig, hvorfor børnene og de unge i de kommuner ikke kan få lov at komme i skole?
– Det er jo åbenlyst ikke sådan, at elever fra andre kommuner ville valfarte til de genåbnede skoler og risikere at sprede smitte. Så er det rimeligt, at børn og unge i kommuner, hvor der er styr på smitten, skal tages som gidsler i regeringens centraliserede epidemihåndtering?
Statsminister Mette Frederiksen har endnu ikke villet fortælle, hvad hun præcis mener med “fuldstændig epidemikontrol”, ligesom ingen af de danske sundhedsmyndigheder er vendt tilbage med en klarere definition.
Det på trods af, at hun hele dagen mandag er blevet mødt med kritik fra både medier og politiske kolleger.
Flere sundhedseksperter har de seneste uger rejst bekymring om konsekvenserne for børn og unges mentale helbred ved den fortsatte nedlukning af skolerne.
Tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, Else Smith, går så langt som at kalde mentale sundhedsudfordringer blandt børn og unge for “det største folkesundhedsproblem”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]