WHO advarer om PCR-test – men det ændrer intet i Danmark

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]WHO slår alarm over PCR-test, der ifølge organisationen giver for mange falsk positive. Statens Serum Institut afviser dog at ændre på testformen.
Af Simon Riedel
Den 20. januar kunne man hos Verdenssundhedsorganisationen WHO læse en advarsel om, at PCR-testen gav for mange falsk positive svar og at man dermed skabte flere patienter end der var smittede. Men det afviser Statens Serum Institut foreløbig:
– Falsk-positive er et generelt fænomen, der gælder for alle SARS-CoV-2 PCR tests, inklusive de tests, der udføres i regionalt regi og i TestCenter Danmark.
– Man kan ikke udelukke, at der er enkelte falsk positive, men det omfang, der beskrives nogle steder i pressen, kan Statens Serum Institut ikke genkende … Det antal “falsk positive” der evt. måtte være (og her betones, at Statens Serum Institut ikke har ikke kendskab til sådanne indtil nu) vurderes at være så lavt – hvis overhovedet tilstede – at det ikke har betydning i det samlede billede,” skriver SSI i et mailsvar til Indblik.net.
Indblik ønskede også at få kastet lys over, om private lyntest typisk gav færre positive og dermed patienter og fik svaret:
– Der er i øjeblikket en undersøgelse i review, der sammenholder den diagnostiske præcision af TestCenter Danmarks PCR-testning med en række af de lyntests, som er på markedet. Vi forventer at resultater bliver tilgængelige om kort tid.
På spørgsmålet: “Kommer der til at ske ændringer som følge af WHO’s udmelding fra 20. januar?”, svarede SSI klart: “Nej”.
Advarslen fra WHO lyder, at når der er procentvis færre smittede, øges risikoen for falsk positive svar.
Det foregår med formuleringen: “WHO minder om, at sygdomsforekomsten ændrer den forudsigelige værdi af testresultater; da sygdomsprævalensen falder, øges risikoen for falsk positive. Dette betyder, at sandsynligheden for, at en person, der har et positivt resultat (SARS-CoV-2 detekteret), virkelig er inficeret med SARS-CoV-2, falder, efterhånden som prævalensen falder.”[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”fact-box” css=”.vc_custom_1611309205996{margin-top: 40px !important;margin-bottom: 40px !important;padding-top: 4% !important;padding-right: 4% !important;padding-bottom: 4% !important;padding-left: 4% !important;background-color: #ffce00 !important;}”]

Statens Serum Instituts længere, tekniske forklaring vedrørende PCR-test

Designet (ingen teoretisk genetisk krydsreaktion med andre mikroorganismer eller humant genom i databaser), valideringen (ingen krydsreaktion med andre mikroorganismer eller humant genom i testning af prøver der vides at indeholde andre virus og humant genetisk materiale) og udførelse (“cut off” for ct-værdier, dvs. cyklusser, på >38 (falsk positive ligger normalt på ct-værdier 40)) af de diagnostiske PCR-tests tilskriver en meget høj specificitet, hvilket også er Statens Serum Instituts erfaring når prøver gentestes og/eller sekvenseres. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?