“Ynkeligt”: S-ordfører nægter at svare på spørgsmål om regeringens lovbrud – nu kræver han i stedet svar fra oppositionen

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets politiske ordfører vil ikke selv svare på nogle spørgsmål om minkskandalen. Men nu vil han have oppositionen til at svare på ét af slagsen.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Når snakken falder på minkskandalen, hvor regeringen ifølge flere af landets førende juraprofessorer har gjort sig skyldig i hele tre grundlovsbrud, har det ofte været Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen, der er blevet sendt ud for at tale regeringens sag.

For nyligt resulterede Rabjerg Madsens optræden i Debatten på DR2 i, at han fik pådraget sig en hel del opmærksomhed.

Her ville den politiske ordfører ikke udtale sig konkret om den ulovlige ordre om at aflive alle minkene, endsige fordømme eller tage afstand fra den.

Da DR2-værten Clement Kjersgaard forsøgte at spørge mere generelt ind til, om det nogensinde kan være legitimt, at en regering fortsætter en praksis, som den ved er ulovlig, kom der heller intet svar fra Christian Rabjerg Madsen.

Siden er klippet med Rabjerg, der nægter at udtale sig, gået viralt. 

Samtidig er hans uvilje til at udtale sig om et så simpelt, principielt spørgsmål, blevet kritiseret heftigt af såvel mediefolk som politikere.

Men mens han således ikke selv vil udtale sig om minkskandalen, forsøger han nu sammen med sin socialdemokratiske kollega, fødevareminister Rasmus Prehn, at flytte fokus væk fra regeringen og hen på de oppositionspartier, der har været ude med riven i minkskandalen.

– Ville @venstredk og @JakobEllemann egentlig have truffet en anden beslutning og ignoreret den klare anbefaling fra sundhedsmyndighederne om at aflive alle mink, da sundhedskrisen accelererede pga netop covid-inficerede mink?, spørger Christian Rabjerg Madsen i et tweet.

Han linker endvidere til et Facebookopslag fra Rasmus Prehn henvendt til “borgerlige mink-problem-fornægtere”. Heri argumenterer ministeren for, at de borgerlige partier, der har kritiseret regeringens lovbrud i minkskandalen, negligerer den påståede sundhedsrisiko, som minkmutationen af coronavirus, cluster-5, udgjorde sidste år.

På Facebook bliver Rasmus Prehn mødt med hård kritik i kommentarfeltet, ligesom hans partiformand, statsminister Mette Frederiksen, også blev det for nyligt.

På Twitter er modtagelsen af Christian Rabjerg Madsens opslag ikke meget bedre – tværtimod.

– Nice try, skriver Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard således efterfulgt af en kyssemunds-emoji, mens mange Twitter-brugere enstemmigt kritiserer det, de mener er et forsøg på at flytte fokus fra regeringens lovbrud.

Også Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, stemmer i med kritik af Socialdemokratiets politiske ordfører.

– Manden der ikke vil svare på spørgsmål om lovbrud, har faktisk lige et spørgsmål om lovbrud til nogen, der ikke har begået et lovbrud. Ynkeligt, skriver Vanopslagh i et tweet.

Minkkommissionen er netop nu i gang med en lang række afhøringer, der skal afdække, hvad der er sket i minkskandalen.

I løbet af foråret næste år forventes kommissionen at afslutte sit arbejde.

Kommissionen skal foretage retlige vurderinger af, om embedsmænd har gjort noget ulovligt, men en evt. rigsretssag mod f.eks. statsminister Mette Frederiksen er en politisk beslutning.

Kommissionens medlemmer består af landsdommer Michael Kistrup (formand), professor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann.

Ifølge kommissionens vidneliste skal Mette Frederiksen afhøres den 9. december.

Indkaldte vidner i kommissionen er hverken underlagt sandhedspligt eller vidnepligt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?