Zenia Stampe fanget i klimaløgn: ”Det må være en misforståelse”

Foto: Radikale Venstre/Flickr

Den radikale ordfører kan efter flere anmodninger ikke fremvise belæg for sin påstand.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

– Pas på, at du ikke falder ned fra stolen, når du læser det her.

Sådan indledte De Radikales landbrugs-, natur- og miljøordfører, Zenia Stampe, et Facebook-opslag, og læser man videre i opslaget på Facebook, kommer man frem til pointen, idet Stampe fortsætter:

– En gennemsnitlig danskers kødforbrug belaster klimaet mere end samme danskers forbrug af el, varme, benzin og diesel.

Problemet er bare, at dette ikke passer, og at Stampe derudover heller ikke henviser til nogen former for dokumentation for påstanden.

Faktatjekmediet TjekDet har derfor anmodet om svar på tiltalen, og i et mailsvar henviser den radikale ordfører til en artikel fra Forbrugerrådet Tænk.

Artiklen, som der henvises til, hedder: ”Mad: Sådan spiser du mere klimavenligt”, og Stampes påstand med, at en danskers kødforbrug belaster det samme som samme danskers energiforbrug, har dog også tidligere været skrevet ind i artiklen, men er nu fjernet.

Efter at have været blevet gjort opmærksom på, at hun stadig ingen dokumentation kan fremvise, henviser Stampe til en rapport fra tænketanken Concito.

Mere specifikt henviser hun til rapporten fra 2019 ”Klimavenlige madvaner”.

Her er der dog stadig problemer med Stampes oprindelige påstand, idet Concitos rapport sammenligner både mad og drikke, og derved ikke udelukkende kød.

TjekDet har også taget kontakt til forfatteren af rapporten, og til spørgsmålet omkring Zenia Stampes påstand skriver Michael Minter i en mail, at ”det må være en misforståelse fra Zenias side”.

Zenia Stampe har efter TjekDets gennemgang rettet sit opslag.

[adning id="17957"]

Fik du læst?