Banedanmark gav Kammeradvokaten millionopgave uden at indhente kontroltilbud

Hvorvidt det er en det er en automatreaktion hos det offentlige blot at ringe til Kammeradvokaten, når der skal indledes milliondyre advokatundersøgelser, er endnu for tidligt at sige. Men pilen peger i den retning, og det vækker kritik.  

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Banedanmark gav Kammeradvokaten millionopgave uden at indhente kontroltilbud

Hvorvidt det er en automatreaktion hos det offentlige blot at ringe til Kammeradvokaten, når der skal indledes milliondyre advokatundersøgelser, er endnu for tidligt at sige. Men pilen peger i den retning, og det vækker kritik.  
Af Lars Abild, redaktion@indblik.net
Kammeradvokaten er i færd med at undersøge, om der har fundet svindel sted i Banedanmark. I sig selv en alvorlig sag, men undersøgelsen viser også, at selvom den kan komme til at koste mere end tre mio. kr., har Banedanmark undladt at bede andre advokatfirmaer om at komme med et tilbud på undersøgelsen.
Tilbud fra andre kunne have afdækket, om priserne fra Kammeradvokaten, der med sine 630 ansatte er Danmarks største private advokatfirma med navnet Poul Schmith, var konkurrencedygtige, eller om den statslige jernbaneforvalter kunne have sparet penge og eventuelt fået en anden juridisk kvalitet end den, Kammeradvokaten tilbyder.
Det sker i en tid, hvor Banedanmark tilsyneladende ikke har styr på, hvor mange milliarder det vil  koste ekstra at udskifte de gamle signaler på jernbanen. Prisen var i første omgang 16 mia. kr., da Banedanmark købte signalerne med en mere moderne teknologi. Prisen ville naturligvis blive højere, når de selvsamme signaler skulle installeres, men lige nu forventer Banedanmark, at det kommer til at koste 25 mia. kr. Kort sagt noget en ganske voldsom budgetoverskridelse, som ligner den største it-skandale i Danmark- Det har ikke overraskende vakt politisk vrede i særdeleshed i Folketingets Trafikudvalg. Rigsrevisionen har allerede været på sagen.
Banedanmark hjalp leverandør med tilbud til Banedanmark
Banedanmark valgte at få advokatundersøgelsen på skinner, da Berlingske Tidende flere gange henvendte sig og spurgte til forhold, der rejste mistanke om: ”… bestikkelse, embedsmisbrug og tyveri, relateret til 23 navngivne tidligere og nuværende ansatte i Banedanmark,” fremgår det af pressemeddelelsen.
Ligeledes var der flere kritisable forhold, som der også stod i meddelelsen: ”Der har fx været tale om at hjælpe en entreprenør med at udarbejde tilbud på opgaver for Banedanmark …”. Den form for kreativ tilbudsgivning, hvor tilbudsgiver som udbyder af en opgave, flækker et tilbud sammen, der kan sætte den frie konkurrence ud af kraft, er angiveligt kritisabel. Men netop den frie konkurrence var Banedanmark ikke interesseret i, da Kammeradvokaten blev valgt som leverandør til undersøgelsen.
Banedanmark oplyser, at der er et budget på mellem 2,8-3,2 mio. kr. til den: ”gennemgribende undersøgelse”, der skal sikre, at man kommer til bunds i sagen. I en mail til indblik.net skriver Banedanmark: ”Den eksterne undersøgelse som Kammeradvokaten udfører for Banedanmark, sker på ”Kammeradvokataftalen”, som Moderniseringsstyrelsen på statens vegne har indgået med Kammeradvokaten. Derfor skal den ikke udbydes særskilt.”
Strid om kammeradvokataftale
Politisk konsulent i Dansk Erhverv Daniel Møller Jensen er uenig, og siger, at statens mangeårige aftale med Kammeradvokaten ikke er ensbetydende med, at der ikke må indhentes tilbud fra andre: ”Det er problematisk, at man ikke undersøger markedet og indhenter tilbud fra øvrige kvalificerede advokatvirksomheder. For det gør jo, at vi ikke ved, om vi får den bedste uafhængige rådgivning for vores skattekroner. Derfor skal vi have et opgør med Kammeradvokataftalen, så vi får fair og lige konkurrence.”
Berlingske Tidende har skrevet om en undersøgelse, hvor Kammeradvokaten blev valgt til opgaven, og hvor to andre advokatfirmaer også bød sig til. Den undersøgelse skal blandt andet også se på mulige svigt og det, der kan være værre, i Forsvarsministeriets Ejendomsservice. Budgettet er cirka én mio.
Samråd med fokus på samlede offentlige udgifter til Danmarks største advokatfirma
For medlem af Folketinget for Venstre og formand for Folketingets Retsudvalg Preben Bang Henriksen, der selv er advokat, er de offentlige udgifter til Kammeradvokaten en mærkesag. Han siger også, at kammeradvokataftalen ikke forhindrer, at eks. Banedanmark vælger at få kontrolbud eller  at andre advokatfirmaer kan påtage sig opgaver for det offentlige.
For at få et overblik har han indkaldt finansminister Nicolai Wammen (S) i samråd. Et af de spørgsmål, han vil have svar på, lyder: ”Vil ministeren redegøre for den samlede omsætning, som det private advokatkontor Poul Schmith (kaldet “Kammeradvokaten”) har, dels på arbejde for staten og dels for statens selskaber samt endelig den omsætning, der skabes hos det pågældende firma som kurator i konkursboer, hvori staten som hovedkreditor har udpeget firmaet som kurator?
Fra 80 millioner til mere end en halv milliard
Han ønsker at få et bedre overblik, end det er er muligt i dag, hvor Finansministeriet alene gør op, hvad staten årligt betaler for regninger fra Kammeradvokaten. Det er en udgift for statskassen, der har været kraftigt stigende i efterhånden en længere årrække. Af en Rigsrevisionsrapport om ”statens indkøb af juridisk bistand” fremgår det, at i 1997 blev der købt ind for 80 mio. kr. I 2019 var det mere end seks gange så meget – helt præcist 531 mio. kr.
”Vi er nødt til at have et samlet billede af, hvad det offentlige betaler til det private advokatfirma. Mere end en halv mia. kr. er mange penge. Jeg ser frem til at få et mere retvisende overblik, så vi kan se, om der er områder, der kan sættes i udbud for at sikre en effektiv konkurrence,” siger Preben Bang Henriksen.
Samrådet finder sted 9. juni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1780″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4839″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7438″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?