Biotekselskaber satser på medicin til kræftpatienter

Tre ud af fem biotekselskaber havde kræft som fokusområde ved investormøde afholdt af Økonomisk Ugebrev. I Danmark er der omkring 100 såkaldte biotekselskaber.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Biotekselskaber satser på medicin til kræftpatienter

Tre ud af fem biotekselskaber havde kræft som fokusområde ved investormøde afholdt af Økonomisk Ugebrev.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
I Danmark er der omkring 100 såkaldte biotekselskaber. Det er virksomheder, som laver forskning og innovation for at skabe ny medicin eller nye behandlingsmetoder. Det er en langvarig og utrolig omkostningskrævende proces at føre et forskningsresultat hele vejen fra forskning til anerkendt medicin.
Det koster i gennemsnit 1.300 millioner dollars (8.775 millioner kr.) og varer omkring 10 år. Gennemsnitsprisen bliver så høj, fordi man er nødt til at indregne alle de forsøg, som ikke lykkes. Når det til gengæld sker, er gevinsten som regel betydelig.
Derfor har biotekselskaberne løbende brug for penge, og derfor inviterer man jævnligt mulige investorer til præsentationer af den medicin, der er undervejs – i pipelinen, som det hedder.
Økonomisk Ugebrev holder hvert kvartal et sådant biotek-investormøde, og på mødet i denne uge havde tre af de fem selskaber, som fremlagde deres lovende produkter, kræft som indsatsområde.
Kræftceller lyser op
Den danske virksomhed FluoGuide har fundet et stof, som trænger ind i kræftcellerne og lyser dem op. Det betyder, at kirurgen kan skelne kræftceller fra sunde celler, når der opereres. Det skulle medføre, at chancerne for, at operationen fjerner alle kræftceller, øges markant. I øjeblikket er der stadig kræftceller tilbage hos patienten efter operationen i 50% af tilfældene. Det er en dansk forsker, Anders Kjær, der har opfundet stoffet. Det er testet og ufarligt, sagde direktør for FluoGuide, Martin Albrechtsen ved præsentationen.
Patienten får stoffet i kroppen ved en indsprøjtning inden operationen. Stoffet er godkendt i USA som ”orphant drug”, og det skal nu testes på 150 patienter i et såkaldt fase 2-3 studie. Resultaterne af dette studie vil afgøre, om stoffet kan endeligt godkendes og sættes i produktion.
Også svenske Medivir satser på at udvikle medicin mod kræft og har fem produkter i pipelinen – mod hudkræft, mod tarmkræft, mod leverkræft og mod lymfekræft.
Den danske virksomhed Oncology Venture arbejder med at udnytte patientdata til at kunne skræddersy medicin til den enkelte kræftpatient.
De sidste to selskaber, som fremlagde deres innovation, var finske Herantis Pharma, som arbejder på at udvikle medicin mod Parkinsons, og danske Saniona, som bl.a. arbejder på at finde medicin, som kan hjælpe patienter med spiseforstyrrelser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?