Cepos: PostNord bør privatiseres

Det er på høje tid at sende forsyningspligten i udbud hos private aktører, foreslår tænketanken Cepos.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Cepos: PostNord bør privatiseres

Det er på høje tid at sende forsyningspligten i udbud hos private aktører, foreslår tænketanken Cepos.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
”Der er ingen fornuftig grund til, at staten skal drive postvæsen og pakkeudbringning. Hvis politikerne stadig ønsker, at alle i landet, også i de fjerneste egne, skal kunne få breve, så kan man sende forsyningspligten i udbud blandt private leverandører. Og pakkeforsendelser sker jo allerede nu i stort omfang via private selskaber.”
Det siger analysechef i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, Otto Brøns-Petersen. Netop Cepos stod for et par år siden bag en grundig analyse af Post Nords arbejde.
Baggrunden for udtalelsen er, at PostNord stadig taber penge, trods vedvarende omorganiseringer og forsøg på at ændre tingenes tilstand. Ifølge Jyllands-Posten er Folketinget i al fortrolighed blevet bedt om at bevilge mere end 100 millioner kroner til en midlertidig redningsplan til PostNord i Danmark.
Folketinget vil igen forlange en omfattende køreplan, som kan ”føre til grundlæggende ændringer af PostNord i Danmark”.
”Hvis man vil bevare forsyningspligten, bør man sende den i udbud efter samme princip som i Tyskland. Her kan myndighederne sende opgaven i udbud, hvis Deutsche Post ikke kan løse opgaven uden tilskud,” siger Otto Brøns-Petersen og fortsætter:
”Det har hidtil været konkurrence nok. En privat aktør vil overveje, om der er nye, mere moderne måder at få brevene ud på. Man kunne f.eks. opstille en printer i den enkelte borgers postkasse eller betale borgeren for at hente sin post i nærmeste butik. Der findes måske nye teknologiske løsninger, som kan bruges til at få posten ud.”
Cepos’ analysechef anerkender, at der findes konkurrence på området, og at PostNord faktisk har været innovativ på pakkeområdet af denne grund.
”Det er dog ikke et argument for, at staten fortsat skal drive et pakkefirma,” understreger Otto Brøns-Petersen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”1929″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3411″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3098″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?