Coronanedlukning har kostet dansk eksport 110 milliarder kroner

Corona har kostet dansk eksport 110 milliarder kroner
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Coronakrisen og nedlukninger har sidste år gjort et stort indhug i den danske eksport, der er dykket markant.
Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
I sæsonkorrigerede tal er eksporten af varer og tjenester samlet faldet med 8,1 procent fra 2019 til 2020.
Det svarer ifølge Dansk Industri til, at eksporten samlet har tabt 110 milliarder kroner.
Det store tab skyldes især de nedlukninger, der har været rundt i verden som følge af coronapandemien.
Nedlukningerne har givet en lavere efterspørgsel på visse varer og tjenester, og det har gjort særligt ondt på en økonomi som den danske, der i stor grad lever af at handle med omverdenen.
Der har dog også været lyspunkter sidste år.
Den danske eksport er medicin og fødevarer er således steget i forhold til året før. Fordi eksporten af medicin og fødevarer udgør omtrent en fjerdedel af den samlede vareeksport, så har eksporten af de varegrupper været med til at holde hånden under eksporten.
På trods af bidraget fra eksporten af medicin og fødevarer vurderer Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, at der kommer til at gå lang tid med at indhente den tabte eksport fra sidste år.
– Det bliver ikke før 2022, at eksporten tilbage på samme niveau som før corona, siger Allan Sørensen i en skriftlig kommentar.
Det er ikke kun eksporten, der sidste år har været hårdt ramt af coronakrisen.
En anden opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at industriens omsætning samlet står til et fald på 5,5 procent, og at produktionen ender 3,6 procent lavere end året før.
For industriproduktionen er der tale om det største fald på et år siden 2009, hvor finanskrisen rasede. Dengang faldt produktionen med hele 17 procent.
Selv om sidste års fald i industriproduktionen er temmelig stort, så er det set i lyset af den meget alvorlige situation sidste forår billigt sluppet, i forhold til hvad man havde kunnet frygte. Det vurderer Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.
– Det kan tilskrives et forrygende comeback i industriproduktionen siden genåbningen. Da vi først slap bremsen, begyndte hjulene at dreje rundt på de danske fabrikker, siger han i en skriftlig kommentar.
Niklas Praefke peger også på, at produktionsniveauet i december har været tilbage på niveauerne fra før coronakrisen.
Det er med til at give ham et håb om, at industriproduktionen kan være med til at mindske den økonomiske tilbagegang i første kvartal af i år.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?