Dansk forskning: Robotter skaber nye jobs

Et forskningsprojekt på Aarhus Universitet samler registerdata fra virksomhederne og analyserer dem. Det har givet interessant ny viden.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dansk forskning: Robotter skaber nye jobs

Et forskningsprojekt på Aarhus Universitet samler registerdata fra virksomhederne og analyserer dem. Det har givet interessant ny viden.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Indførelsen af robotter i virksomhederne skaber nye arbejdspladser – og medfører ikke, at de hidtidige medarbejdere afskediges. Det viser nogle af de første resultater, der er kommet ud af et nyt stort forskningsprojekt på Aarhus Universitet, FIND, som bl.a. professor Philipp Schröder står bag.
Data om virkningen af robotterne stammer fra et spansk virksomhedsregister, hvor der er data om robotter og beskæftigelse. Tallene vil næppe være anderledes i Danmark eller andre lande.
Figuren her viser beskæftigelsen i de virksomheder, som indførte robotter i forhold til de virksomheder, som ikke gjorde det. Aarhus-forskerne har også konstateret, at virksomhedernes eksportmønstre er langt mere nuanceret, end man hidtil har antaget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9036″ img_size=”744×538″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ved at kombinere told-data for 221.000 danske virksomheders eksportsalg med andre data fra virksomhederne opdagede forskerne, at omkring en tredjedel af eksporten er engangssalg – altså et eksportsalg, som virksomhederne ikke er i stand til at gentage. Dette tal har ikke været kendt, før FIND-gruppen gjorde opmærksom på det.
FIND-projektet er kommet i stand bl.a. via betydelig støtte fra Carlsberg Fondet. FIND står for Firms and INdustry Dynamics.  Forskerne i FIND-centret bruger storskala administrative registerdata fra alle virksomheder i et givet land, deres aktiviteter og ansatte. Avancerede matematiske og statistiske metoder gør det muligt for forskerne at afdække sammenhænge, f.eks. mellem økonomisk vækst og særlige begivenheder som eksempelvis ny teknologi og eksportbeslutninger.
Professor Philipp Schröder skriver i en artikel på Carlsberg Fondets hjemmeside:
”Ved at kombinere omfattende og detaljerede register data på individ- og virksomhedsniveau er vi i stand til at udføre nye empiriske analyser af de industrielle skift, vi er vidner til. Ved at indsætte disse bevægelser i macroøkonomiske modeller vil vi blandt andet være i stand til at udføre policy-eksperimenter og forudsige konsekvenserne af forskellige initiativer – eksempelvis den mulige effekt af at indføre en robot-skat som middel til teknologisk omvæltning (disruption).”
Og han konkluderer:
”Dette – en dyb forståelse af industri-dynamikken – sikrer, at politiske overvejelser kan blive funderet på evidens-baseret forskning.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3127 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 6548 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 8060″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?