[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Dansk Industri ønsker færre benspænd for crowdfunding
Lovgivningen i Danmark sætter begrænsninger for brugen af crowdfunding i startup-virksomheder. Dansk Industri ønsker politisk hjælp til at lempe reglerne.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Crowdfunding – eller netværksfinansiering på dansk – er de senere år gået hen og blevet en uhyre populær finansieringsform for startup-virksomheder, og flere internationale udbydere stiller i dag digitale platforme til rådighed for iværksættere, der vil samle midler til at føre gode ideer ud i livet.
I Danmark spænder lovgivningen imidlertid ben for mange af de gode tiltag, og det skal der gøres noget ved, mener Dansk Industri (DI), som ønsker politisk fokus på problemet.
”Der er i Danmark et kæmpe potentiale for at skabe et match mellem iværksætteres kapitalbehov og de private investorer. Og der er i den grad brug for det her under coronakrisen. Med målrettet politisk handling, der fjerner eksisterende benspænd, kan vi skabe flere succesrige iværksættere med bæredygtige løsninger og samtidig styrke investorkulturen i Danmark, så endnu flere får mod på at starte ny virksomhed,” siger chef for Iværksætteri og SMV-politik i DI, Lars Holm Nielsen.
Et af de omtalte benspænd er, at det med den nuværende lovgivning ikke er muligt for anpartsselskaber at lave crowdfunding. Det er særlig uheldigt, fordi netop denne selskabsform har afløst IVS’erne (iværksætterselskaberne, red.) som den mest populære selskabsform blandt startups, forklarer Lars Holm Nielsen.
Derudover ønsker DI et opgør med reglen om, at investorer betaler skat af sine ejerandele i virksomheder fremfor at betale skat af eventuelle gevinster. Det blive mere attraktivt at investere, hvis det først er, når virksomheden giver overskud, der skal afregnes med SKAT.
”Det bør efter vores mening ændres, så man kun betaler skat af en realiseret gevinst. Beskatning af ikke-realiserede gevinster er gift for ønsket om at få flere til at investere i de bæredygtige startups.”
Gevinsterne ved at slække på lovgivningen om crowdfunding kommer imidlertid ikke kun investorer og iværksættere til gavn, argumenterer Lars Holm Nielsen:
”Mere crowdfunding kan være med til at skabe vækst og nye arbejdspladser – ikke mindst i områderne uden for de store byer – og det kan give flere iværksættere blod på tanden til at udvikle nye løsninger, som vi skal bruge til den grønne omstilling,” siger han.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”6299″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7331″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”10391″][/vc_column][/vc_row]