Direkte fra indbliks redaktion i Ukraine

I dag, den 11. november, er Kherson fuld af glæde og tårer! Utrolig smuk i sine blå-gule farver. "Vi græder tårer af lykke på trods af, at der stadig ikke er nogen elektricitet, ingen vandforsyning, ingen ordentlig kommunikation, ingen opvarmning.”
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Der er ingen forsyningsselskaber, men vi er fri!”, fortæller Anastasia, en 27- årig lektor ved Kherson State University, med tårer i øjnene. Hvis vi taler om mod, så handler det om Anastasia. Hun hængte gule bånd rundt i Kherson, da russiske soldater patruljerede byen. Hun samlede et hold af ligesindede, malede graffiti, klistrede plakater op og videregav information til Ukraines forsvarsstyrker om, hvad hun så på sin vej.

Næsten hver dag gik hun til venners forældre, kolleger og pensionister for at hjælpe dem med at oprette VPN`s – tænde for internettet igen.

Så havde folk i det mindste mulighed for at kontakte deres pårørende. Anastasia gjorde alt, holdt endda foredrag for sine studerende om, hvordan man mentalt overlever under besættelsen.

Der er mange stærke og modige borgere i Kherson, og de har endelig modtaget befrielsen efter at have undret sig over de ukrainske militære styrker i byen. Glæden og stoltheden er synlig i deres ansigter, når de byder ukrainske soldater velkommen.

Siden den 1. oktober i Kherson-retningen er forsvarsstyrkerne rykket 36,5 kilometer dybt frem og befriet op til 1.381 kvadratkilometer herunder 41 bosættelser, fortalte den øverstbefalende for Ukraines væbnede styrker – Valerii Zaluzhny. Han understregede, at tilbagetrækningen af ​​den russiske føderation fra Kherson er resultatet af de ukrainske militærstyrkers kamp, der har ødelagt russiske logistik-ruter og mulighederne for at få russiske tropper til Kherson-regionen.

“Æren er Forsvarets!” – sang folk i centrum af Kherson. Forsvarsministeriet rapporterede, at Kherson vender tilbage til Ukraines kontrol og beder de russiske soldater, som er forblevet på højre bred af Dnepr, at overgive sig.

Natalia Humeniuk, chef for United Coordinating Press Center of Security det sydlige Ukraine meddelte, at kampene vil fortsætte og ukrainske flag signalerer, at “Kherson er Ukrainsk og generobret”.

[adning id="17957"]

Fik du læst?